L'arquebisbat de Tarragona declara culpable de pederàstia un mossèn

Els fets havien prescrit però se l'aparta durant 15 anys de responsabilitats pastorals

2 min
L'arquebisbat de Tarragona

BarcelonaL'arquebisbat de Tarragona ha suspès durant quinze anys de responsabilitats pastorals el mossèn Manuel Fuentes, acusat d'abusos sexuals. Fuentes va ser canonge arxiver de la catedral de Tarragona i director de l’arxiu històric arxidiocesà tarragoní. Així doncs, se'l declara culpable per uns fets que van passar fa més de dues dècades i que ja havien prescrit. Aquest cas el va destapar l'ARA al febrer, després de la denúncia d'un noi, el David, que va patir abusos quan tenia 18 anys, i que una persona posés en coneixement del bisbat un segon cas que havia afectat un menor. L'arquebisbe Joan Planellas, tot i que el cas havia prescrit, ha volgut ser contundent. "Amb la ferma voluntat d'evitar tota mena d'impunitat, tot i la prescripció a nivell civil dels fets ocorreguts ara fa tres dècades, [l'arquebisbat] ha considerat necessari demanar a la Santa Seu que s'aixequi la prescripció canònica", diu l'arquebisbat en un comunicat.

El Vaticà ha acceptat la petició que s'ha fet des de Tarragona i "davant la gravetat dels fets" ha acceptat que s'imposin tres penes a Fuentes. En primer lloc, "la prohibició durant quinze anys d'exercir cap responsabilitat pastoral en una parròquia o organisme diocesà". És a dir, podria fer una missa però no ser rector de cap parròquia ni ostentar cap càrrec dins l'arquebisbat. En aquest sentit, Fuentes no podrà estar amb menors sense la presència d'un adult al costat. En segon lloc, durant un any té prohibit "l'exercici públic del ministeri presbiteral i de la docència eclesiàstica". A més, durant quinze anys no tindrà ni "veu" ni "vot" com a canonge en el capítol de la catedral.

L'arquebisbe Planellas exhorta Fuentes "a ponderar el seu comportament i assumir el ferm propòsit de dur una vida d'acord amb la dignitat que correspon al seu ministeri presbiteral i a considerar la manera més oportuna de demanar perdó a la víctima".

El cas d'un menor

El febrer passat, després de dos mesos investigant internament els fets denunciats, el cas es va remetre a la Fiscalia i al Vaticà. Finalment, per condemnar les actuacions de Fuentes, l'arquebisbat s'ha basat sobretot en la situació que afectava un menor, ja que l'altra denúncia, la del David, feia referència a una experiència que va patir quan era major d'edat i ja tenia 18 anys. En aquest cas, el mossèn es va aprofitar de la bona relació que tenia amb la família del noi, assídua a la parròquia de Sant Joan Baptista de Reus, on Fuentes era vicari. En una visita al monestir de Santes Creus, Fuentes va abusar sexualment del noi, que es quedava a dormir aquella nit i es va sentir atrapat. En el seu moment, el David i la seva família van arribar a entrevistar-se amb el llavors arquebisbe Lluís Martínez Sistach, però no van aconseguir res. "Preguem", va ser el missatge que va donar-los Martínez Sistach.

A part de ser l'encarregat dels arxius, Fuentes va ser rector de pobles com Valldossera, Querol i Esblada, i des del 2018 mossèn a la Selva del Camp, Almoster i l’Albiol. L’arquebisbat ja el va apartar cautelarment de les seves funcions quan es van rebre les denúncies.

stats