Abusos a l'Església

L'arquebisbat de Barcelona aparta un dels sacerdots de la Casa de Santiago acusat d'abusos

L'informe s'enviarà a Taiwan i la Conferència Episcopal Tarraconense perquè el religiós no pugui buscar una sortida en una altra diòcesi

2 min
Il·lustració dels abusos a la Casa de Santiago

BarcelonaL'arquebisbat de Barcelona ha apartat el mossèn Ramon Santacana, que no podrà exercir ni fer cap celebració litúrgica, arran de les acusacions d'abusos que va destapar l'ARA el 10 de juny. Quan va tenir coneixement dels fets, la diòcesi barcelonina va obrir un expedient al rector de la parròquia de Sant Martí del Clot i, després de recollir el testimoni d'una de les víctimes i comprovar els arxius que tenia sobre el cas, l'arquebisbat ha decidit actuar en conseqüència. Mossèn Santacana era un dels noms que apareixia en el reportatge que aquest diari va publicar sobre la Casa de Santiago, un institut eclesiàstic per fomentar les vocacions sacerdotals tardanes, fundat l’any 1966, i que va acabar convertint-se en una secta en què van produir-se diferents casos d'abusos sexuals.

Santacana no podrà exercir a Barcelona, però ell va incardinar-se com a sacerdot a Taiwan. Per això, l'arquebisbat enviarà l'informe que ha realitzat a la diòcesi asiàtica i també a la Conferència Episcopal Tarraconense, perquè puguin actuar i evitar, si així ho consideren, que el religiós pugui exercir en altres parròquies fora de Barcelona. Una de les peticions que la persona afectada va fer al Servei d'Atenció a les Víctimes era que el sacerdot no pogués exercir a la diòcesi barcelonina, una decisió que finalment s'ha pogut tirar endavant.

El cas de Santacana, com el de la resta de sacerdots implicats en l'escàndol de la Casa de Santiago, va produir-se durant la dècada dels 80 i es va silenciar durant més de tres dècades tot i haver-se investigat internament per part del fiscal eclesiàstic Jaume González-Agàpito. Fonts diocesanes assenyalen que el motiu pel qual no es va poder actuar llavors és que Santacana era laic: portava un grup de confirmació i s'estava preparant per fer-se sacerdot.

El codi canònic d'aquella època no prefixava cap mesura contra els membres de l'Església laics que fossin denunciats per abusos sexuals. Quan el cas va esclatar per les queixes d'una família, simplement se'l va fer fora de la parròquia de Santa Coloma de Gramenet on col·laborava i va poder refer la seva vida, primer estudiant a Salamanca i després fent-se sacerdot a Taiwan, on va residir fins fa ben poc, quan va decidir tornar a Catalunya.

stats