"L'alerta era per pluja i vent, però no per riuades": tot el que van fer els alcaldes abans de les inundacions

Critiquen que ningú els va avisar degudament de l'abast que podrien tenir els forts aiguats de la DANA

Devastació a Llocnou de la Corona.
10/11/2024
3 min

Barcelona"Quan em vaig aixecar dimarts al matí [29 d'octubre], ja plovia molt". Podria ser el testimoni de molts veïns del centre del País Valencià afectats per la DANA, però és el testimoni de l'alcalde d'Utiel, Ricardo Gabaldón. Eren les set del matí. "Havia de prendre una decisió abans que comencessin les classes", recorda. Els autobusos ja tenien problemes per circular. En aquell moment, diu que l'alerta de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) era taronja. La decisió va ser suspendre les classes i tota l'activitat pública. En un tuit a les 9:22 hores del matí també recomanen evitar els desplaçaments. Utiel és una ciutat petita, d'una mica més d'11.000 habitants, i alguns ciutadans que coneixen l'alcalde també van rebre un missatge seu recomanant que es quedessin a casa. "Al llarg del matí l'alerta va passar a ser vermella, però ja havíem pres les decisions", diu l'alcalde. Al migdia el riu es va desbordar i va inundar els carrers.

Cada ajuntament va viure les hores prèvies de la gran onada de la DANA de forma particular. Alguns van actuar amb anterioritat, d'altres es van veure superats al mateix moment. No tothom va tenir la mateixa informació, però tots recalquen que cap informació avisava del veritable abast de les riuades. "Ningú ens havia dit que hi hauria riuades", afirma Joan Ramon Adsuara, l'alcalde d'Alfafar, a la rodalia de València. Allà es va desbordar tota l'aigua que havia caigut unes hores abans a Utiel. Adsuara sabia que hi hauria una DANA "molt forta". Aquell matí va continuar amb la seva agenda, recorda que les alertes d'Aemet eren taronges, i va acudir a un acte a València. Eren les 9 hores del matí. Durant aquell acte va rebre les primeres advertències del meteoròleg municipal i d'una empresa privada que els informa de la situació meteorològica. Adsuara recalca que les alertes eren per "vent" i per "pluja", però no per riuades. Sigui com sigui, a mig matí va tornar a l'ajuntament i van començar a valorar amb la Policia Local la suspensió de les activitats.

Cap a les 13 hores, van rebre una comunicació del 112 alertant que l'avís passava a ser de color vermell. Una comunicació, però, que altres alcaldes del voltant asseguren que no van rebre. Amb tot, encara al matí va enviar un missatge a la població anunciant la suspensió de les classes i les activitats públiques. "Abans de les 14 hores, el nostre avís ja era de tothom a casa", afirma. Tothom a casa, però, per una tempesta que mai va arribar. A Alfafar i als pobles de l'Horta Sud no va caure ni una gota. "Ens imaginàvem pluges, no una llengua de fang i aigua", diu l'alcalde. Va haver-hi persones, doncs, que veient que no plovia van sortir al carrer. A més, també molts van intentar treure els cotxes quan els carrers es van començar a omplir d'aigua.

"No ens imaginàvem el que vindria", admet Francisco Comes, alcalde de Massanassa, fronterer amb Alfafar. Ells també van rebre el migdia l'avís que l'alerta passava a ser vermella, però, de nou, era pel "fort vent". Cap de les informacions que tenien, assegura, apuntaven que es desbordaria el barranc d'aquella manera. La reacció va ser suspendre les classes i l'activitat pública, i ho van dir tant per les xarxes socials com pels diversos altaveus municipals (més utilitzats que mai últimament) que hi ha a diversos punts del poble. També van recomanar a la gent que es quedés a casa. Aquestes decisions es van prendre al migdia i la riuada que ningú s'esperava no va arribar fins al vespre. "Hauria pogut ser molt pitjor", admet l'alcalde, i puntualitza que al seu municipi han perdut la vida sis veïns.

Traient arbres al carrer

José Cabanes, alcalde de Sedaví, també a l'Horta Sud, explica que al seu poble hi va haver activitat normal tot el dia. Assegura que l'única alerta que va veure va ser la taronja, que avisava de fort vent i pluja, però no de riuades. "No va caure ni una gota", recalca, i recorda que sí que van tancar els parcs municipals. De fet, des de l'empresa privada de meteorologia que tenen contractada els van dir que per les pluges ells no corrien perill. Tant és així, que el mateix alcalde, just abans que el poble es comencés a inundar, no estava confinat, sinó que estava amb dos operaris municipals traient uns arbres que havien caigut a la via pública pel vent. "Vaig haver de marxar corrent", admet. Ho va fer quan els carrers es van començar a omplir d'aigua i es va haver de refugiar a un punt segur. Explica que si hagués sabut el que venia no hauria estat al carrer.

També a Llocnou de la Corona, un poblet d'un centenar d'habitants a tocar de Sedaví, van reaccionar quan l'aigua estava a punt d'arribar. Fonts municipals afirmen que es van quedar amb l'alerta taronja per pluges i "no plovia". Quan van començar a saber que s'havia desbordat el riu no gaire lluny d'allà, van començar a demanar pel poble el confinament dels veïns. Després, tot va quedar fosc i van arribar els moments de caos. Ningú es podia comunicar amb ningú.

stats