SOCIETAT

Tres de les quatre alternatives del pla de viabilitat de la cooperativa de l'Aldea aposten per liquidar-la

Els socis impositors descarten la continuïtat de l'activitat agrària ja que no és l'opció que més els beneficia

Acn
26/03/2012
2 min

L'AldeaSetmana clau a l'Aldea per decidir el futur de la cooperativa i el dels diners dels socis afectats per la fallida de la secció de crèdit. Els socis estan avaluant quina de les quatre les opcions del pla de viabilitat, al que ha tingut accés l'ACN, recolzaran divendres en l'Assemblea General.

Tres d'aquestes alternatives aposten per liquidar la cooperativa a través de diferents formes de Concurs de Creditors. L'opció de mantenir i incrementar l'activitat agrària no convenç als socis impositors, que haurien d'esperar fins a 20 anys per recuperar tots els seus diners.

Una part dels afectats està consensuant el sentit del vot i demana a qui no pugui assistir a l'assemblea que delegui el vot.

Primera opció

Només una de les quatre alternatives que proposa el pla de viabilitat de la cooperativa de l'Aldea aposta per la continuïtat de l'activitat agrària de l'entitat. És l'opció que havia donat a conèixer la junta rectora i que preveu l'ampliació de les hectàrees de producció de la cooperativa, fins a 150, i també una nova directiva i gerència. Amb aquesta alternativa, el pla preveu que els impositors cobrarien el 100% dels seus diners però molt lentament, fins a aproximadament 20 anys.

La resta de les opcions estan encaixades en el Concurs de Creditors.

Segona opció

La primera de les tres és la liquidació judicial. Els administradors judicials es farien càrrec de les vendes i de requerir els cobraments als deutors. Aquesta opció preveu que els impostors només cobrarien el 50% dels seus diners i també molt lentament.

Tercera opció

Una altra via seria la de trobar un comprador. La cooperativa hauria de vendre els seus actius per 3 milions i mig d'euros o menys. Això permetria que els impositors cobressin el 50% dels seus diners aquest 2012. Per últim, els impositors mateixos haurien de gestionar l'activitat agrària de la cooperativa. D'aquesta manera l'informe preveu que hauran cobrat el 50% dels seus diners a finals del 2014 i el 100% el 2018.

Amb tot, els redactors de l'informe defensen la viabilitat de la cooperativa però entenen que els interessos dels socis impositors de la secció de crèdit, que volen recuperar els seus diners el més aviat millor, no són els mateixos que els dels socis agraris, que voldrien continuar amb l'activitat de la cooperativa. Així ho defensa també una part dels afectats, que es plantegen alguns dubtes. Jordi Gas, portaveu d'aquest grup d'uns 150 socis, ha assegurat que la primera opció incrementar la producció "no ens interessa". "Si actualment amb 50 hectàrees han fet tan mala gestió, entenem que a l'Aldea no hi ha gent portar 150 hectàrees i el pla diu que es començarien a recuperar els diners en cinc o deu anys però que s'allargaria fins a 20".

Quarta opció

L'informe recomana que siguin els impositors els que liderin el sanejament o liquidació de la cooperativa "que són els que més hi tenen a perdre". I és que aquesta recomanació vindria donada també perquè el vot dels socis impositors té valor de 1 respecte al valor de 5 que té el vot del soci agrari. "Ho veiem complicat", ha dit Gas respecte a la votació de divendres i després que no hagin aconseguit que els confirmin el nombre de socis col·laboradors que té la cooperativa.

Sentint-se amb certa inferioritat, els socis impositors s'estan mobilitzant per consensuar el vot en un mateix sentit i, en cas de no poder assistir a l'assemblea de divendres, demanen que es delegui el vot en una altra persona, com permeten els estatuts de l'entitat.

stats