L’Ajuntament de Mataró, en el punt de mira d’Antifrau per represàlies a una alertadora protegida
L'oficina obre un expedient sancionador després del cessament d'una treballadora interina que havia denunciat contractacions irregulars
BarcelonaL’Ajuntament de Mataró podria convertir-se en la primera administració sancionada per Antifrau per represaliar un alertador, una figura reconeguda a partir de la llei 2/2023 que regula la protecció de persones que informen sobre infraccions normatives i la lluita contra la corrupció. L'oficina que dirigeix Miguel Ángel Gimeno ha obert un expedient sancionador al consistori en què s'han de confirmar les represàlies identificades en una primera fase de la investigació.
Es tracta d’una extreballadora de l'Ajuntament, amb més de cinc anys de múltiples litigis amb el consistori, a qui el maig del 2023 se li va atorgar el reconeixement de persona protegida per part d’Antifrau. La dona portava des del 2015 treballant per a l’administració local com a interina i el 2017 va començar a traslladar cert malestar i conflictivitat laboral amb la seva cap, fins que el 2019 va denunciar un assetjament laboral de la seva superior. Al cap de pocs dies, una desena de treballadors van fer el mateix en sentit contrari. La dona, quan es va reincorporar a la feina després d'un període de baixa de dos anys, va veure com li feien un "buidatge de funcions" i li donaven "una única tasca" a realitzar "que estava suspesa durant un any". Finalment, l'any 2022, després d’analitzar tot el que estava passant al seu voltant, va decidir acudir a Antifrau i va denunciar irregularitats en diverses contractacions de l’ajuntament que es van gestionar com a contractes d’urgència quan no estava acreditada l’emergència.
L’oficina que dirigeix Gimeno va analitzar el cas i la dona va superar la fase de versemblança. En paral·lel, la denunciant es va presentar a una convocatòria de plaça per estabilitzar els treballadors que estaven com a interins. Un procés que va concloure el 2023. Segons el testimoni aportat per la dona, es va fer una incorrecta certificació dels serveis que havia prestat, deixant de valorar la seva experiència professional durant 10 mesos, fet que va provocar que la seva puntuació per al procés selectiu fos interior a la que finalment va obtenir el candidat guanyador. Antifrau va constatar indicis de represàlies i va atorgar-li la condició de persona protegida, un fet que va ser comunicat al consistori, però la treballadora va perdre la seva plaça d'interina perquè la seva posició havia sortit a concurs.
Vuit represàlies
El passat 1 de desembre Antifrau va resoldre que l’ajuntament, en mans del PSC, havia comès vuit represàlies contra l'extreballadora, i que a més havia obstaculitzat i denegat algunes peticions d’informació que ella havia fet, tot i que un organisme com la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP) li donava la raó. A més, en l'informe d'Antifrau s'instava el consistori mataroní a resoldre els recursos que havia presentat la denunciant i estimar-los: la dona no podia cessar mentre era alertadora. En aquest sentit, s’ha obert un expedient sancionador per infraccions molt greus de la llei 2/2023, que podria implicar sancions d’entre 600.001 i 1 milió d’euros al consistori, i en el cas que sigui una persona física la responsable, quantitats d’entre 30.001 i 300.000 euros.
El consistori mataroní, en tractar-se d'un terreny desconegut perquè no hi ha precedents d'aquestes noves funcions atribuïdes a Antifrau, ha demanat assessorament a la Diputació de Barcelona perquè determini com ha d'actuar. L'Ajuntament evita fer declaracions sobre aquesta qüestió en concret, però asseguren que actuen sempre amb "transparència" i esperit de "col·laboració", així com que s'assumiran "responsabilitats" si es confirmés algun tipus d'irregularitat. El consistori es remet a la creació d’una comissió informativa especial que analitzarà tant les presumptes contractacions irregulars –que és la principal preocupació de l'administració– com les possibles represàlies a l'extreballadora. Es donen fins a 6 mesos –prorrogables a 9– per resoldre.
Múltiples procediments
En el seu informe, Antifrau posa de manifest "la instrumentalització" d'una consultora que havia de mediar en relació amb la situació d'assetjament que la treballadora denunciava i, en canvi, en lloc d'actuar "amb la finalitat per a la qual va ser contractada" ho va fer "al servei dels objectius" de l'Ajuntament. "Tindrem l'informe definitiu de la consultora psicològica i procedirem tal com vàrem decidir", es comenta en un correu. En aquest sentit, el Col·legi de Psicòlegs de Catalunya va incoar un expedient disciplinari a la consultora en haver apreciat "indicis de l’existència de diverses infraccions deontològiques".
El canvi del lloc de treball de la treballadora, que va passar a una altra unitat, és una de les represàlies referides per Antifrau. Tot i això, una sentència del jutjat social número 1 de Mataró va determinar que aquest canvi d'ubicació era "la decisió més correcta" per intentar "posar fi" a la problemàtica entre la treballadora i els seus superiors i companys. Una resolució que l'alertadora va recórrer.
D'altra banda, Antifrau també posa en relleu que l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades va concloure que el consistori havia comès una infracció molt greu pel fet d'haver enviat a diversos treballadors la resolució d'un procediment que l'afectava i que incloïa dades personals seves.
El passat mes de novembre, la Fiscalia de Mataró-Arenys de Mar va sol·licitar a l'oficina que dirigeix Gimeno la informació sobre aquesta denúncia.
Antifrau té ara mateix una trentena d'alertadors protegits. Un d'ells, tal com va avançar l'ARA, el gerent de Tarragona Ràdio, que va denunciar un presumpte cas de corrupció i que també rebia informacions que se'l podia acomiadar des del canvi de govern municipal. Aquest tipus de protecció que brinda Antifrau està garantida a Catalunya des del 20 de febrer del 2023, a partir de la publicació al BOE de la llei 2/2023 que desenvolupava una directriu europea del 2019.