Abusos a l'Església
Societat 29/08/2021

L'abat de Poblet diu que se senten "avergonyits" pels presumptes tocaments d'un monjo a una menor

Vilà reitera el seu compromís de col·laborar per aclarir els fets i "lluitar contra tota mena d'abusos a l'Església"

ARA
2 min
Vista exterior del Monestir de Poblet.

BarcelonaL'abat de Poblet, Octavi Vilà, ha afirmat aquest diumenge que els membres del monestir se senten "profundament avergonyits, adolorits i penedits" davant del presumpte cas d'abusos sexuals per part d'un dels monjos a una nena de cinc anys. Els fets han transcendit aquesta setmana després que el religiós, de 68 anys, fos detingut pels Mossos d'Esquadra i suposadament confessés que hauria fet "un sol tocament" a la menor. Davant l'homilia en una missa al monestir, l'abat de Poblet ha lamentat que el monestir s'hagi convertit en "pedra d'escàndol per a creients i no creients", i ha insistit que la presumpta víctima "va observar un fet que, en cas de ser cert, mai hauria d'haver-se produït". Vilà també ha expressat el seu compromís de "lluitar contra tota mena d'abusos a l'Església i de fer del monestir, amb les oportunes mesures de prevenció, un lloc segur per a tothom".

"Ens sentim com a comunitat intensament adolorida, perquè tal volta hem fet mal a un innocent, perquè tal volta hem fet mal a una família, perquè tal volta hem fet mal a tota l’Església i a molta altra gent", ha expressat Vilà durant la missa. L'abat ha lamentat també que un dels monjos estigui sent investigat i ha demanat "misericòrdia" per al religiós fins que no hi hagi una resolució definitiva sobre els fets ocorreguts. "La veritat al final sortirà a la llum i és això el que ens interessa a tots, això és el vertaderament important. Fins llavors tot seran ombres, dubtes, especulacions més o menys malintencionades o benintencionades", ha remarcat.

L'abat ha recordat que el monestir s'ha mostrat partidari de "l'obertura immediata" d'una investigació que permeti esclarir el que va passar i ha reiterat el seu compromís de col·laborar amb les autoritats policials i judicials sense restriccions. "El dubte ens aombra amb allò que hagi pogut donar lloc a escàndol. Per això tenim el màxim interès en què la justícia aclareixi els fets i poder així arribar a la veritat que ens pugui fer lliures", ha insistit, però ha advertit que la temptació de carregar als altres una cosa infamant, d'escampar calúmnies, "pot enterbolir l'ànima, i fa falta evitar fins a aquells que volent ajudar enterboleixen la veritat".

Una investigació en curs

Després de ser detingut per la policia aquest dijous, el monjo va quedar en llibertat amb càrrecs i ara serà el jutjat de primera instància número 3 de Valls l'encarregat de dur a terme la investigació. De moment, s'haurà de presentar periòdicament als jutjats, se li ha retirat el passaport i té prohibit acostar-se a menys de 200 metres de la nena. L'abat de Poblet, Octavi Vilà, va informar el mateix dimecres el Vaticà dels fets ocorreguts i ha prohibit cautelarment al frare exercir els seus drets capitulars, fer qualsevol activitat pastoral i abandonar la clausura.

Segons fonts del monestir, els fets es van produir després de la missa del dia 15 -festivitat de Santa Maria-, quan una família amb un fort lligam amb Poblet va quedar-se parlant amb dos monjos, amb qui tenien una relació de confiança. El cas s'hauria iniciat arran d'una fotografia feta per un turista alemany, que va veure l'home jugant amb la nena d'una manera que no hauria considerat apropiada, i en la qual s'apreciarien indicis del tocament, segons fonts de Poblet. Les mateixes fonts han assenyalat que el monjo hauria confessat fer "un sol tocament" a la menor.

stats