Societat17/12/2014

Els ocupants de la Kasa de la Muntanya denuncien haver estat "segrestats i detinguts il·legalment" pels Mossos

Asseguren que no se'ls va ensenyar cap ordre de registre i relacionen l'escorcoll amb la voluntat de "criminalitzar la dissidència" i tirar una "cortina de fum" per tapar la situació política, social i econòmica del país

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaEls ocupants de la Kasa de la Muntanya –el centre social ocupat que ahir va ser registrat en el marc de la macrobatuda contra anarquistes– han denunciat aquest dimecres haver estat "segrestats i detinguts il·legalment" pels Mossos d'Esquadra. En una compareixença de premsa sense preguntes a l'exterior de l'edifici, un dels ocupants de la casa, el 'Juanra', ha llegit un manifest en què titllava el registre d'aquest dimarts de "xou mediàtic" per "criminalitzar el moviment de protesta de Barcelona".

El 'Juanra' ha recordat que l'any passat ja van denunciar la instal·lació per part dels Mossos d'una videocàmera il·legal per vigilar-los. "Com que sabem que aquests són dels que no obliden, sabíem que ens en tenien una guardada a la recàmera. Prenem-ne nota, senyor Espadaler. 1 a 1, i el partit continua", ha afegit. El ocupants de l'edifici han aprofitat per denunciat que "en un estat democràtic es mantingui vigent la terrífica Audiència Nacional [tribunal que va ordenar l'escorcoll], hereva del Tribunal d'Ordre Públic del franquisme que jutjava la dissidència".

Cargando
No hay anuncios

És per això que han expressat la seva solidaritat amb els 11 "companys" detinguts aquest dimarts. "Ahir vam tornar a viure una jornada fosca a la nostra ciutat. La batejada com a Operació Pandora ha estat un cop contra els drets fonamentals de qualsevol persona", diu el text, que continua: "Ens preguntem molt seriosament, més enllà del moviment anarquista i la Kasa de la Muntanya, fins quan aguantarem", per fer referència a les retallades, a la impunitat policial o els titulars que els acusen de violents. En aquest sentit, des de la Kasa de la Muntanya s'ha fet una crida a la Barcelona "rebel i solidària" per unir forces i actuar conjuntament. "Si ens toquen a una, ens toquen a tots. Fins a la victòria, sempre!", conclou el comunicat.

L'advocat Eduardo Cáliz, present a la compareixença –encara que no representa cap dels implicats en l'operació Pandora–, ha assegurat que els Mossos no van ensenyar cap ordre de registre a les 18 persones que es trobaven a la Kasa de la Muntanya en el moment de l'escorcoll. De fet, tot i que els agents no van detenir a ningú, Cáliz ha lamentat que es tractés els ocupants de la casa com a detinguts, "estirats a terra amb les mans al clatell, aïllats", sense poder parlar entre ells, ni menjar ni anar al lavabo durant 7 o 8 de les 13 hores que va durar el registre.

Cargando
No hay anuncios

Un registre que l'advocat ha relacionat amb la voluntat de "criminalitzar la dicidència", coneixer el funcionament del centre social i tirar una "cortina de fum" per tapar la situació política, social i econòmica del país. "Com la imputació de Jordi Pujol", ha exemplificat.

Cáliz ha titllat l'actuació dels Mossos de "totalment desproporcionada" i farcida d'"acusacions grandiloqüents". De fet, els detinguts a tot Barcelona encara no saben de quins fets específics se'ls acusa. L'advocat ha deixat clar que el registre al centre social de Gràcia té a veure amb el fet que és tot un "símbol del moviment okupa i de protesta" de la ciutat. "Respon a la voluntat política de sembrar el terror", ha afegit. L'advocat encara ha recordat que els agents van accedir a l'edifici sense "perseguir un fi concret". Mostra d'això, ha argumentat, es van endur des de mòbils fins a ordinadors, llibres, llibretes, roba de muntanya, material d'escalada o diners.