JxSí i el PP impedeixen que la ILP d’educació tiri endavant
Els impulsors retreuen al Govern “falta de diàleg”
BarcelonaPunt final al debat (polític) de la ILP d’educació. El Parlament va abordar ahir la ILP -després d’haver recollit 95.000 firmes- per primer i últim cop. JxSí i el PP hi van presentar una esmena a la totalitat que va sentenciar el futur debat parlamentari de la ILP, amb 71 vots a favor (JxSí i PP), 35 en contra (PSC, CSQP i CUP) i 25 abstencions de C’s. Socialistes i Ciutadans no van voler votar a favor de la proposta d’esmena, no perquè no hi estiguessin d’acord, sinó perquè deien que no podien tombar una iniciativa popular al primer tràmit.
“Pensàvem que en el context polític actual seria molt ben rebuda. Per a qualsevol país, amb període constituent o no, sempre és una bona idea”, va apuntar ahir la membre de la comissió de la ILP, Rosa Cañadell, que va lamentar que es llenci a la paperera una iniciativa popular en el primer tràmit. “¿Això és diàleg i democràcia?”, es va preguntar. Entre els aplaudiments dels impulsors, Cañadell va recordar que “són unes bases imprescindibles per bastir una nova llei d’educació”, i que haurien de guiar el debat si es vol construir un nou país. “La LEC té en contra la major part de la comunitat educativa. Avui reconeixem l’oposició a la Lomce, però cal recordar que s’ha inspirat en la LEC”, va assegurar. En aquest sentit, Cañadell va exposar que la ILP vol establir una nova llei que reguli des dels 0-3 anys fins a la universitat una educació “pública, de qualitat i en català” i que es destini almenys un 6% del PIB a l’ensenyament públic. Però, sens dubte, si hi ha algun punt que genera controvèrsia de la ILP és l’eliminació progressiva dels concerts en el món educatiu.
Els promotors pretenen començar per eliminar els concerts d’aquells centres que cobren “quotes molt altes i els que segreguen per qüestió de sexe” per acabar amb la supressió total. “La concertada s’endú els diners de tothom mentre a la pública tenim barracons”, va denunciar Cañadell durant la seva intervenció, i va afegir que cal una “xarxa única i generalitzada”. En la mateixa línia, va denunciar que “és una anomalia que els diners públics vagin a les escoles concertades” i va considerar que és una “herència del franquisme”. “Tots els guetos són dolents, siguin de pijos o d’immigrants”, va apuntar.
Precisament aquest va ser un dels punts que va criticar la diputada de JxSí Anna Simó durant la seva intervenció, que va considerar que aquest no “pot ser un bon punt de partida que busca consensos”. “Els avorrirà el que els pugui dir, però es tracta de complir el programa electoral. Nosaltres vam dir que mantindríem la LEC i que treballaríem per a un nou pacte”, va defensar Simó. En aquest sentit, va reivindicar que “cal un debat de país sense demora obert a tothom” i que no cal esperar el “marc de debat de Constitució catalana”. “Si aquesta ILP vol substituir la LEC per una altra llei autonòmica entenem que no pot ser un bon punt de partida”, va justificar Simó. El PP -l’altre partit que va impedir que la ILP tirés endavant- va considerar que la ILP vulnera “la igualtat d’oportunitats” i que la proposta “no és la solució al problema”. El que ahir va quedar clar és que per tornar a debatre una possible llei d’educació al Parlament caldrà esperar.