Societat05/12/2017

L’anul·lació del protocol contra la pobresa energètica no canviarà res

Tot i la decisió d'anul·lar-lo d'un jutjat de Barcelona, la llei es continuarà aplicant tal com ja es fa ara

Enric Borràs/pau Esparch
i Enric Borràs/pau Esparch

BarcelonaLa magistrada del jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona ha anul·lat el protocol dedicat a l’aplicació de la llei contra la pobresa energètica del 2015, segons s'ha comunicat avui. La sentència dona la raó al recurs que havia presentat Endesa, que al·legava que l’Agència Catalana de Consum (ACC) no era un organisme competent per aprovar aquest protocol. Tot i això no es preveu que aquesta decisió canviï res, segons la portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano. “Les empreses hauran de continuar demanant com fins ara els informes als serveis socials dels ajuntaments abans de fer cap tall de subministrament, la llei és prou clara i el protocol només era una guia”, afirma.

La jutge considera que la competència per aprovar el document requeia en el Govern, no en l’ACC, i per això ha resolt que és nul. El desembre de l’any passat el mateix tribunal ja havia suspès cautelarment aquest document, una guia que explicava com les subministradores d’energia, abans de tallar cap servei, havien de sol·licitar als ajuntaments els informes de serveis socials de l’impagador per assegurar-se que no era morós per manca de recursos.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que ja feia un any que el protocol estava suspès de manera cautelar, Campuzano recorda que durant aquest període la llei ha continuat vigent i, per tant, no s’ha deixat d’aplicar. Fonts de la Taula del Tercer Sector també insisteixen que cap jutge o tribunal ha suspès per ara la llei contra la pobresa energètica i que per tant es continuarà aplicant. La Generalitat havia defensar el protocol dient que tan sols era una guia per facilitar l’aplicació de la normativa. En tot cas, el recurs d’Endesa, segons Campuzano, només demostra la voluntat de l’empresa de posar “pals a les rodes” a l’aplicació de la llei.

Per tombar definitivament el protocol la magistrada argumenta que el document estableix a les empreses l’obligació de continuar subministrant l’energia “mentre els serveis socials no emeten l’informe que acrediti que la persona es troba en una situació de risc d’exclusió residencial”. Per aquest motiu, la jutge destaca que el contingut del document és propi d’una disposició general i no d’un protocol. També subratlla que és competència del govern espanyol fixar els sistemes d’ajuda al consumidor vulnerable, “sense que les comunitats autònomes puguin establir la prohibició de la interrupció del subministrament”.