Els tribunals s'inclinen per rebaixar les condemnes als agressors, però els catalans encara no es mullen
Els jutges madrilenys ja han excarcerat set agressors sexuals i han rebaixat 20 condemnes aplicant automàticament la nova llei
MadridEls primers tribunals que han debatut sobre com s'ha d'aplicar la nova llei del només sí és sí s'han desmarcat del criteri de la Fiscalia General de l'Estat, que és partidària de no rebaixar les condemnes dels agressors quan es trobin dins de la nova forquilla de penes que marca la nova llei. Només l'Audiència de La Rioja ha optat pel mateix principi que el ministeri públic, mentre que les de Madrid, Màlaga, Granada i Biscaia han acordat aplicar sense matisos la retroactivitat favorable als condemnats prevista en l'article 2.2 del Codi Penal que implica reduir aritmèticament les penes. De moment les quatre audiències catalanes encara no han abordat aquest debat, si bé totes elles tenen casos sobre de la taula. Per exemple, la de Barcelona ja ha rebaixat la pena a un agressor sexual aplicant-li la nova normativa, mentre que la de Tarragona té tres casos en revisió i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya té pendent de resoldre un altre recurs.
Per la seva banda, la justícia madrilenya ha acordat excarcerar set condemnats en aplicació de la nova llei orgànica, seguint el criteri de la retroactivitat favorable per la reducció de penes que preveu la nova norma. En una nota, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) explica que hi ha 447 causes per agressions sexuals amb sentència ferma susceptibles de ser revisades, de les quals 176 ja s'han començat a estudiar. Fins ara hi ha hagut 20 rebaixes de penes en aquest tribunal, amb les set excarceracions anteriorment esmentades, per bé que una no s'ha efectuat perquè l'implicat està condemnat també per altres delictes. Aquestes dades podrien indicar que, contràriament al criteri de la Fiscalia General de l'Estat, els jutges de l'Audiència Provincial de Madrid estan aplicant sense matisos la retroactivitat favorable prevista en l'article 2.2 del Codi Penal. Ara bé, el TSJM no ha donat la informació sobre casos en què s'hagi decidit mantenir la pena.
Com a mínim la interpretació de beneficiar els condemnats és la que han acordat adoptar en una reunió aquest divendres de la junta sectorial que integren els magistrats de les quinze seccions, i en la qual han participat 49 membres. La decisió s'ha adoptat per àmplia majoria: 32 vots a favor, 8 en contra i 9 abstencions. El criteri és aplicar la rebaixa de penes que permet la llei del només sí és sí i no la disposició transitòria cinquena del Codi Penal, que diu que si la pena imposada està prevista en la nova forquilla, encara que pugui ser menor, no s'ha de tocar. Ara bé, aquest acord no és de caràcter vinculant per als jutges madrilenys. "No tenen naturalesa governativa ni jurisdiccional", deixa clar la nota. "Són acords adoptats en reunions de magistrats que no tenen el valor de jurisprudència, sinó que la utilitat és de consum intern i constitueixen un instrument valuós per discutir qüestions processals dubtoses o sobre les quals hi ha discrepàncies", s'afegeix.
La dificultat d'unificar doctrina
Els jutges, doncs, poden decidir amb independència segons el seu criteri. Això fa que sigui més complicat fixar doctrina, tal com ha ordenat el fiscal general de l'Estat per als seus subordinats a tot l'Estat –el ministeri fiscal té una veu única–. Álvaro García Ortiz va firmar un decret dilluns en què avalava un dels arguments del ministeri d'Igualtat sobre no rebaixar penes: si la pena imposada originalment continua quedant dins els marges establerts per la nova llei, no s'ha de tocar. "S'evitarà l'adaptació automàtica de les penes anteriorment imposades en proporció aritmètica al nou marc punitiu", estableix el text. Aplicar aquesta premissa hauria impedit la reducció de penes en alguns casos, tal com ha explicat l'ARA.
De moment el Tribunal Suprem –que és l'únic que pot crear jurisprudència sobre la qüestió– encara no s'ha pronunciat respecte dels recursos per revisions de penes que ja té sobre de la taula. La setmana que ve l'organisme afrontarà la revisió de la sentència pels exjugadors de l'Arandina condemnats per agredir sexualment una adolescent de 15 anys. El Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó va rebaixar el cas a abusos sexuals i va exculpar un dels tres futbolistes, inicialment condemnats a 10 anys de presó. La Fiscalia va portar el cas al Suprem. El recurs és molt anterior a l'entrada en vigor de la nova llei, però caldrà veure si els magistrats ja apliquen la normativa. Si això passés, seria la primera vegada que el Suprem es pronuncia sobre l'aplicació de la llei del només sí és sí. El ministeri públic ha demanat a la sala que mantingui la pena original de 10 anys de presó.