Un jutge investiga Colau per les subvencions a entitats pròximes a l'alcaldessa
La Fiscalia va arxivar una denúncia similar fa mig any però ara és Anticorrupció qui porta aquesta causa
BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, haurà d'anar a declarar davant un jutge el 4 de març com a investigada per les subvencions i contractes a associacions, com ara l'Observatori DESC, on Colau va treballar, i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), de la qual va ser cofundadora i portaveu. El jutjat d'instrucció 21 de Barcelona ha acceptat una querella de l'Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica que acusa Colau de prevaricació, frau en la contractació, malversació, tràfic d’influències i negociacions prohibides a un funcionari públic. La Fiscalia ja va investigar una denúncia similar l'any passat, però va acabar arxivant-la per falta d'indicis de delicte.
De fet, el jutge ha demanat que li traslladin la investigació de la Fiscalia, així com tots els contractes i convenis sota sospita, segons ha avançat l'Abc. Fonts judicials consultades per l'ARA precisen que en la nova causa judicial hi ha personada la Fiscalia d'Anticorrupció, que penja directament de Madrid i funciona com un organisme autònom respecte de la Fiscalia de Barcelona, que és qui havia desestimat l'anterior procediment contra l'alcaldessa.
En la seva querella, l'associació acusa Colau de destinar diners públics a entitats de l'òrbita dels comuns de manera arbitrària. Colau ha mostrat la seva "perplexitat" per la citació, tenint en compte que la Fiscalia ja havia arxivat una investigació similar. "És sorprenent", ha dit l'alcaldessa, que ha explicat que els serveis jurídics de l'Ajuntament han manifestat al jutge el seu interès per formar part de la causa i s'han mostrat disposats a col·laborar-hi. "Crec que quedarà en no res", ha insistit Colau.
Convenis i contractes per uns 5 milions d'euros
La Fiscalia havia investigat diversos expedients de convenis per a subvencions i contractes de l'Ajuntament de Barcelona per valor de gairebé 5 milions d'euros. Fonts municipals subratllen que el valor de les adjudicacions suposa un 1% del total de diners que el consistori destina a subvencions i recorden que es tracta de convenis –alguns dels quals ja vigents en l'etapa de l'alcalde Xavier Trias– i contractes que s'aproven "de forma col·legiada" per la comissió de govern, i no directament per l'alcaldessa. Això implica, segons les mateixes fonts, que les adjudicacions s'"auditen" pels serveis jurídics i els serveis d'intervenció del consistori.
Després d'examinar la documentació la Fiscalia va acabar arxivant les diligències per manca d'irregularitats. En un escrit al qual ha tingut accés l'ARA, el mateix ministeri públic subratlla, però, que es tracta d'un arxiu "provisional", perquè "el denunciant sempre podrà reproduir la seva denúncia davant de l'òrgan judicial". Això és precisament el que ha fet l'entitat denunciant.
Aquesta no és la primera demanda que impulsa l'entitat contra Colau, que ha lamentat que l'associació "no té activitat a la ciutat més enllà de querellar-se" contra l'Ajuntament i ha recordat que ja van denunciar el reglament de participació d'una consulta sobre l'aigua i que van impulsar un altre procediment semblant contra l'Ajuntament de Valladolid, que ja ha mostrat la seva solidaritat amb el de Barcelona. "Que cadascú en tregui les seves conclusions", insistia Colau.
Des del 2018 l'equip de govern ha rebut 11 denúncies, de diferents entitats. Totes s'han arxivat menys una, la querella de London Private Company i els Pares Paüls contra la tinent d'alcaldia Janet Sanz, a qui acusen de prevaricació, obstrucció a la justícia i omissió del deure de perseguir delictes per evitar la construcció d'un hotel de luxe a la Casa Buenos Aires.
Demanen la dimissió de l'alcaldessa
Des de l'oposició, grups com Cs i el PP han remarcat que l'alcaldessa està acusada de delictes "molt greus" i han demanat a Colau que dimiteixi. "Que no continuï degradant la imatge de Barcelona", ha demanat Luz Guilarte, cap de files de la formació taronja, que ha acusat els comuns d'omplir entitats afins amb subvencions i ha recordat que el codi ètic del partit recull que quan un càrrec està imputat per delictes com aquest ha de dimitir, una opció que Colau no es planteja. Des de Barcelona en Comú defensen que Colau no ha de renunciar al seu càrrec perquè les acusacions que se li fan no s'encaminen al lucre personal de l'alcaldessa.
El codi ètic de la formació recull que s'haurà de renunciar al càrrec de manera immediata davant la imputació judicial de "delictes relacionats amb corrupció, prevaricació amb ànim de lucre, tràfic d’influències, enriquiment injust amb recursos públics o privats, suborn, malversació i apropiació de fons públics, ja sigui en interès propi o per afavorir terceres persones".
"La ciutat de Barcelona mereix i necessita saber que no s’ha comès cap irregularitat ni s’ha malversat cap euro a l’Ajuntament", ha remarcat, al seu torn, JxCat, que ha avançat que seguirà de prop el procés "sense traspassar mai la línia vermella" que consideren que sí que es va traspassar amb les "falses acusacions" dirigides a l'exalcalde Xavier Trias.