El jutge del cas Jubany investiga un nou sospitós

El magistrat creu que un company de la Unió Excursionista podria haver escrit els anònims que va rebre la víctima dies abans del crim

GironaBri d’esperança per a la família Jubany. El jutjat de Sabadell ha decidit investigar un home, X.J.M., perquè podria estar relacionat amb el crim de la bibliotecària de Mataró Helena Jubany. El jutge ha ordenat que se’l citi a declarar després de fer-li una prova cal·ligràfica per mirar si la seva lletra coincideix amb la de la persona que va escriure els anònims que va rebre la víctima uns dies abans que la llancessin daltabaix d’un edifici, el 2 de desembre de 2001. L'investigat havia estat company de la noia a la Unió Excursionista de Sabadell (UES). La resolució judicial arriba després que la família, representada per l'advocat Benet Salellas, demanés investigar tres persones -entre les quals X.J.M.- i que presentés nous indicis al jutge per evitar que el crim prescrigués i l’autor o els autors se’n deslliuressin per sempre.

En un principi, el jutjat de Sabadell va rebutjar les peticions de la família, però després de rebre un informe de la policia sobre l'ordinador de Jubany ha decidit citar com a investigat X.J.M. L'ordre judicial arriba just quan es compleixen 20 anys de l'assassinat de Jubany i en un moment clau, perquè el cas estava a punt de prescriure. Si no s'ordenaven noves proves, s'hauria hagut de tancar el 22 de febrer de 2022, i el crim hauria quedat impune. La decisió judicial atura aquest comptador i dona un glop d’aire fresc a la família, que acumula dues dècades de lluita judicial per trobar el culpable o els culpables del crim.

Cargando
No hay anuncios

La prova clau que ha fet canviar d'opinió al jutge són les converses per correu electrònic entre Helena Jubany i l'ara investigat. El magistrat considera que aquests missatges tenen una "connexió clara i directa" amb un dels anònims que va rebre la víctima dies abans de ser assassinada. Segons el jutge, aquests anònims funcionaven “com una endevinalla amb pistes”, perquè la jove pogués esbrinar qui els escrivia. Tant en el segon anònim com en els correus amb el nou investigat, parlen de tornar a coincidir en alguna activitat de la Unió Excursionista de Sabadell. “Considero que la coincidència no podria ser casual” -afirma el jutge-. “Es tracta de qüestions que formaven part de les converses entre Helena i X.J.M. i que podrien portar Helena a unir les dades (juntament amb la referència a la UES) i arribar a la conclusió que l’autor de les notes era X.J.M.”. Així mateix, recorda que una testimoni va declarar que la víctima, quan va rebre la segona nota, li va dir que creia que les enviava l’ara investigat. 

Cargando
No hay anuncios

La primera nota que va rebre la víctima anava acompanyada d'una orxata -que X.J.M. sabia que li agradava- i el segon manuscrit, d'un suc de taronja que Helena va portar a analitzar perquè no se li havia posat bé. Els resultats van indicar que hi havia benzodiazepines, una substància que també van trobar en grans quantitats a la sang de la víctima quan la van trobar morta.

Contradiccions entre la versió de l'investigat i un amic

El magistrat també posa de manifest les contradiccions que presenten les declaracions de l’ara investigat i un altre testimoni, un amic seu de la UES, quan es van fer les primeres diligències, ara fa vint anys. X.J.M. va assegurar que el 30 de novembre de 2001, el dia del crim, havia estat en una reunió de feina fins a les tres del migdia i que, després de dinar, va anar a la Universitat Autònoma a treballar a l’ordinador. Més tard, es va dirigir a la UES, on havia quedat amb un company de l’entitat, amb qui va anar a fer una cervesa fins a quarts de dotze de la nit. No obstant, l’amic primer va declarar davant la policia que aquell divendres 30 havia estat treballant fins a les 8 i que després va marxar a Barcelona amb uns amics.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, en la seva testifical en seu judicial, va dir que havia estat amb l’investigat al local de la UES i que va marxar a casa seva cap a dos quarts de nou o les deu del vespre. Quan li van preguntar pel canvi de versió, l'amic va confirmar els fets que havia explicat X.J.M. Davant aquesta contradicció, el jutge va practicar un cara a cara entre els dos joves, però no es va arribar a esclarir el lloc on van estar ni a quines hores el 30 de novembre a la tarda. Una altra de les sospites que té el jutge sobre l'ara investigat prové d'una cita entre l'Helena Jubany i una amiga el dia 1 de desembre. Segons el jutge, X.J.M. tenia coneixement d'aquesta trobada, malgrat que l'amiga va declarar que no li havia explicat res a l'home. Per això el magistrat creu que l'hi hauria d'haver dit Jubany.