47 metges, investigats en el cas Innova per cobrar comissions per implantar pròtesis de Traiber

Segons la investigació alguns metges van rebre regals per mantenir "la boca tancada" davant de pròtesis en mal estat

La Guàrdia Civil davant l’Hospital Sant Joan de Reus en un escorcoll arran del cas Innova.
Enric Borràs
16/12/2015
4 min
2
Regala aquest article

BarcelonaTraiber pagava de manera “habitual” comissions als metges perquè posessin les seves pròtesis als pacients. Fins i tot els convencia amb viatges perquè callessin si n’hi havia en mal estat, perquè l’empresa venia implants caducats feia onze anys i sense certificat. Així ho indica la interlocutòria del jutge del cas Innova que aixeca el secret de la peça i avui ha obert un procés d’investigació per tretze delictes a 47 metges de 23 centres mèdics de Catalunya i als responsables de l’empresa de pròtesis, en total 60 persones.

Una inspecció de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris va detectar l’any passat que Traiber feia implants sense seguir els procediments, fixava dates de caducitat incorrectes, no tenia certificats d’esterilització i no feia controls ambientals. La inspecció es va fer per la denúncia d’una responsable tècnica de Traiber. La Generalitat també en va fer una i va ordenar tancar l’empresa: venia pròtesis de polietilè caducades feia onze anys, es falsificaven certificats, etc. Segons la coordinadora tècnica de Traiber, Mercè Carmona, el director “ho sabia tot”. Fins i tot va declarar al jutge que “sempre se li havia dit” que la caducitat de les pròtesis “era com la d’un iogurt”, que si te’l prens caducat “no passa res”.

Exportació il·legal

Amb la planta precintada, haurien continuat fabricant

Carmona va declarar que, amb la fàbrica tancada i precintada, van continuar fent comandes per a Portugal, el Japó i la República Dominicana. Però és que fins i tot havien subcontractat la fabricació de peces a tallers mecànics convencionals, que no tenien cap control mèdic. Traiber ho sabia, rebia queixes de metges que es negaven a acceptar les seves pròtesis. El jutge, però, afegeix que abans de les denúncies ni l’agència estatal ni la Generalitat havien inspeccionat Traiber tal com calia. I els dos governs n’eren competents, determina.

“Traiber no només va pagar comissions als metges perquè posessin els seus productes, hi ha indicis que ho va fer perquè mantinguessin la boca tancada quan van descobrir les deficiències tècniques”, diu la interlocutòria. Posa com a exemple el regal d’un viatge per a un congrés a Egipte que, segons una anotació de l’empresa, es va fer literalment “per tapar la boca” a dos metges de l’Hospital de Sant Joan de Reus per una pròtesi en mal estat. I a tot això s’hi barregen els polítics. El director de cirurgia ortopèdica de l’Hospital Sant Joan, Alfredo Rodríguez Gangoso, va declarar al jutge que havia rebut pressions de Traiber perquè fessin servir pròtesis de l’empresa, però també dels regidors de l’Ajuntament de Reus Teresa Gomis i Marc Arza (CiU). En una reunió del 2014 per preparar un concurs públic per contractar les pròtesis, segons Gangoso, fins i tot hi va assistir el gerent de Traiber. El concurs al final no es va fer mai.

‘Royalties’ i comissions

Els investigadors han trobat tota mena de notes i correus delators

Amb tot, l’escàndol va molt més enllà de Reus. A altres hospitals Traiber hi anava directament, com a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona: el 21 de febrer del 2012 un comercial de Traiber va visitar-ne el cap de traumatologia i cirurgia ortopèdica, Josep Giné, i va apuntar a l’agenda que segons el metge molt aviat hi hauria una fusió dels mecanismes de compra de diversos hospitals i que es decidirien “atenent sempre a la millor oferta en preus i regals.

Segons la investigació, Traiber anomenava royalties a “negocis jurídics simulats que es fan servir per encobrir el pagament de comissions irregulars”. A partir d’un informe de Traiber, la Guàrdia Civil va descobrir que amb aquest sistema els metges podien arribar a cobrar un 25% del valor de les pròtesis de més de 5.600 euros. I també hi havia excepcions, com la d’uns metges de l’Hospital Verge de la Cinta, de Tortosa, a qui, segons una nota manuscrita de Traiber, “de tot el que col·loquin se’ls pagarà un royalty del 20%”. L’empresa negociava metge per metge.

En el llenguatge de Traiber, de les comissions en deien també “col·laboracions”. La Guàrdia Civil va confiscar notes manuscrites sobre col·laboracions amb 18 metges dels hospitals i clíniques del Pilar, Clínic, Parc Taulí, Dexeus, Teknon, Sagrada Família, Bofill Girona, Moisès Broggi, del Remei, del Mar, de Vic, Corachan, Trueta, CIMA i de Viladecans. La Guàrdia Civil també té correus electrònics reclamant “col·laboracions”, llistes amb el títol “comissions a pagar als metges”, i sobres amb justificants de pagaments de viatges per als metges. La investigació també ha trobat “fitxes comercials d’altres metges que es relacionen amb Traiber”. Són 17 doctors d’alguns dels centres que ja s’havien trobat notes manuscrites i d’altres com Tres Torres, Plató, Terrassa, Sant Pau i Esperit Sant. I això, a més “d’altres pagaments a metges d’aparença delictiva”.

Taiber va vendre 2.800 pròtesis de genoll, maluc i columna a una trentena d’hospitals i hi podria haver més de6.000 afectats a tot l’Estat. La interlocutòria diu que també en venia a altres comunitats i a països com França i Portugal. El jutge del cas Innova, Diego Álvarez, manté que “com a conseqüència de presumpta corrupció es posa en greu perill la salut dels ciutadans”. Investiga en aquesta peça els delictes de prevaricació, malversació de diners públics, alteració de preus en subhastes públiques, tràfic d’influències, suborn, omissió del deure de perseguir delictes, delicte societari, frau a l’administració, estafa, corrupció entre particulars, falsedat documental, blanqueig i delicte contra la salut pública.

stats