Un jutge de Barcelona ordena donar papers a un menor tutelat al complir els 18 anys
El noi encara no té el permís de treball ni residència que la Generalitat hauria d'haver tramitat
BarcelonaDesprés de cinc mesos vivint en un centre de menors, M.L.J. no sap què serà de la seva vida. Procedent de Gàmbia, va arribar a Catalunya el novembre de l'any passat amb 17 anys i vuit mesos i, com a menor d'edat sense cap familiar a l'estat espanyol, va passar a estar tutelat per la DGAIA (direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència).
Des de llavors ha seguit el pla social i formatiu marcat per la Generalitat, residint al centre Gaudí de Barcelona, i el 25 d'abril va fer els 18 anys sense que encara li hagin donat el permís de residència i de treball al qual té dret. Així ho preveu el nou reglament d'estrangeria del 2021, que es va modificar, precisament, per protegir aquest col·lectiu quan arriba a la majoria d'edat.
Dies després de l'aniversari, però, el centre Gaudí, gestionat per la Fundació Ciutat i Valors, li va comunicar que el 8 de maig ha de marxar i el van fer comprometre per escrit a contactar amb educadors de carrer i altres serveis que la ciutat té per a adults vulnerables. L'advocat del noi, Albert Parés, de l'associació Noves Vies, denuncia que l'expulsió deixa M.L.J. "en total indefensió" i el condemna a dormir al ras i a alimentar-se en menjadors socials, en el que considera una clara vulneració dels seus drets com a exmenor tutelat.
Parés va recórrer la decisió de fer-lo fora sense abans tenir la documentació en regla i ara el titular del jutjat del contenciós número 15 de Barcelona urgeix la Generalitat, la Subdelegació del govern espanyol i l'Oficina d'Estrangeria a tramitar la documentació del noi de manera urgent.
El problema és la tardança a l'hora de donar-li els papers. La normativa assenyala que la DGAIA ha de començar a gestionar els permisos de residència i treball dins dels 90 dies des que el menor arriba a un centre de tutelats. La Generalitat ho va fer, però les institucions estatals encarregades d'aprovar les sol·licituds no s'han manifestat encara.
A la tardança a resoldre la documentació s'hi afegeix el fet que la DGAIA acceptés que un menor d'edat sota la seva tutela i amb possessió d'un passaport en regla del seu país d'origen passés una prova per determinar la seva edat, apunta Parés, que assenyala que és una mesura contrària a la jurisprudència del Tribunal Suprem.
D'això fa cinc mesos i encara se n'estan esperant els resultats. "Això és estrany perquè es tracta d'un menor documentat amb un passaport que ningú ha impugnat", assenyala l'advocat. "Sense resultats no pot haver-hi un perjudici cap al jove", continua, i lamenta que el cas d'aquest noi "fa retrocedir al 2021", i en l'escenari previ a l'entrada en vigor del nou reglament que ha de beneficiar 6.000 menors tutelats.