La jutge arxiva la causa pel sorteig dels serveis d'una prostituta a la caserna del Bruc
Conclou que els fets denunciats no son constituïts de delicte però obre la porta a "sancions disciplinàries" als responsables
BarcelonaEl jutjat número 30 de Barcelona ha decidit no admetre a tràmit la denúncia presentada contra dos militars de la caserna del Bruc –un caporal i un sergent– per haver proposat en un xat de WhatsApp el sorteig dels serveis d'una prostituta. En una interlocutòria amb data del 15 de març, la jutge Zita Hernández es fa seus els arguments de la Fiscalia per a l'exculpació dels dos militars i conclou que els fets denunciats, arran d'un article a l'ARA, pel cap del regiment d'infanteria Barcelona 63 no són constitutius de cap delicte, "sense prejudici de les sancions disciplinàries que es puguin imposar, si escau, als responsables", afegeix.
En la línia del que defensava el ministeri públic, la jutge argumenta, entre d'altres, que el grup de WhatsApp on es plantejava la rifa era de "caràcter no oficial" i "format per 62 integrants, dels quals només una minoria responia a l'oferta". "La majoria de l'aquarterament era aliè a aquesta burla", afegeix. A més, considera que el sorteig no era una "realitat", ja que "en cap moment consta que s'arribés a sol·licitar favors de cap prostituta" i, de fet, el guanyador "va ser finalment premiat amb una panera nadalenca i no amb una prostituta". I aquí precisa: "No va poder ser manipulat, ja que es va realitzar abans que es conegués la publicació del diari ARA".
Comentaris "desafortunats"
Pel que fa als missatges al xat que van fer els militars promotors del sorteig, en els quals es desqualificava i vexava la noia amb comentaris masclistes i denigrants, la jutge creu que eren "clarament desafortunats" però que no suposen un "discurs d'odi" perquè "no s'incita a menysprear, menystenir, vexar o mofar-se del col·lectiu de les prostitutes ni de les dones en general". En aquest sentit, també remarca que responien a un "moment puntual com era una rifa de Nadal" i que "no es van prolongar en el temps i no anaven acompanyats d'altres missatges de trets discriminatori o vexatori" als mateixos col·lectius.
Finalment, la jutge defensa que el cartell que anunciava el sorteig "es va confeccionar de forma grollera amb tres fotos extretes d'internet de dones despullades, sense dades identificatives" i que es va penjar durant quatre dies en un espai de la caserna d'"accés restringit". "Per tant, ni tan sols es va donar una publicitat massiva al cartell", assenyala el text. Amb tot, la magistrada també destaca que els autors de la idea "van reconèixer davant dels comandaments superiors la seva autoria i van manifestar el seu penediment", i que després de prendre declaració a 66 persones, "s'ignora quines persones concretes es van veure afectades" per aquesta conducta. De fet, remarca que, tot i que l'article a l'ARA parlava de malestar a la caserna, no consta cap "queixa formal" pel sorteig dels militars als comandaments superiors.
Malgrat que no va traslladar-se cap queixa als oficials de rang superior, diversos militars van contactar amb l'ARA per traslladar el seu rebuig al sorteig que s'estava fent a la caserna del Bruc. Un malestar que va derivar en un article del 7 de desembre en què s'explicava les converses que mantenien un grup de soldats en un grup de WhatsApp que fa servir la companyia per a temes logístics arran de la proposta d'un caporal i un sergent de fer un sorteig dels serveis d'una prostituta per recaptar diners per a les festes de la companyia. En la conversa a la qual va tenir accés aquest diari hi havia missatges pujats de to i es desqualificava i vexava la noia amb comentaris masclistes i denigrants. Tothom que havia aportat 25 euros per al sopar previst per al Dia de la Immaculada, patrona de la infanteria, entrava a la rifa. També s'hi podia participar pagant tres euros i qualsevol militar podia repetir per tenir més opcions afegint-hi un euro per comprar noves participacions: van limitar-ho a un màxim de 52 butlletes. Al xat es van enviar fotografies de la noia i dels serveis que oferia. "Jo en vull 30 participacions", deia un militar. "Això no val 50 euros", responia un altre. "Jo en vull 50 més, aquell dia follo o follo", comentava un altre dels integrants. "Els casos estranys –especificava un dels organitzadors– que es dirigeixin a mi personalment i se’ls ajustarà preu per dia i puta".
El ministeri de Defensa, que a través de la ministra Margarita Robles va deixar clar que aquestes conductes eren intolerables dins l'exèrcit, va identificar els autors dels missatges i va "prendre mesures" disciplinàries, sense concretar quines decisions, respecte al sergent i el caporal promotors del sorteig.