Justícia

Toc d'alerta per la davallada d'advocats inscrits al torn d'ofici a Catalunya

El servei de justícia gratuïta va assolir un rècord d'actuacions l'any passat

L.G.
2 min
La presidenta del Consell, Marta Martínez (al centre) i les responsables de la Comissió del Torn d’Ofici, Estela Martín i Eulàlia Barros

BarcelonaEl Consell de l'Advocacia Catalana (Cicac) ha alertat que "la precarietat fa caure els advocats inscrits" al servei del torn d'ofici. Ho ha valorat arran de la publicació aquest dijous de les dades d'actuacions d'aquest servei de justícia gratuïta durant l'any passat. El 2023 el torn d'ofici a Catalunya va assolir un "rècord històric", amb 347.346 actuacions que suposen un 2,3% més respecte al 2022. I aquesta tendència a l'alça s'ha mantingut el primer trimestre d'aquest any, amb un 5% més. En canvi, vora 350 advocats es van donar de baixa del servei, el 5,4% dels que hi havia. Ara n'hi ha 6.049 a tot el país, "una xifra insòlita equiparable a la que hi havia en el període 2010-2011".

Per al Cicac, el descens respon "a la precarietat que pateixen els advocats" inscrits al torn d'ofici. Ha alertat que a Catalunya hi ha un sistema de retribucions "entre els més baixos de tot Europa" i, ha criticat, "fa almenys quinze anys que està amb actualitzacions mínimes" del departament de Justícia. En paraules de la presidenta del Cicac, Marta Martínez, el descens suposa "un clar senyal d’alarma que l’administració ha d’atendre amb urgència".

Segons les dades que ha publicat el Cicac, les retribucions als advocats del sistema de justícia gratuïta ha crescut només un 3,92% els últims quinze anys. Això, assenyalen, suposa 28 punts menys que el que ha pujat l'IPC (el 32%) i 10 punts menys que l’augment de les retribucions del personal de l’administració pública. Martínez ha recordat que l'administració té l'obligació de finançar el torn d'ofici dels advocats perquè es tracta d'un servei públic, "però el que no pot ser és que traslladi part d’aquest cost als advocats i advocades a costa d’unes baixes retribucions".

El Cicac ha reclamat augmentar el pressupost del torn d'ofici en 21,5 milions d'euros i ha recordat que el 2023 la conselleria de Justícia va dedicar 66,6 milions al sistema de justícia gratuïta. La responsable de la Comissió del Torn d’Ofici del Cicac, Eulàlia Barros, i la degana del Col·legi de Tarragona, Estela Martín, han afegit que, a banda millorar de les retribucions, cal establir nous mòduls per als nous serveis que es presten i que les taxes judicials es dediquin íntegrament a finançar la justícia gratuïta. També han insistit en la petició de millores legals per donar "estabilitat al sistema i als professionals".

Foment del català

Les dades publicades aquest dijous també constaten que el 21,35% dels advocats del torn d'ofici participen en el programa de foment del català a la justícia, que impulsen la Generalitat i el Cicac i retribueix amb 25 euros les actuacions en llengua catalana. L'any passat es van registrar 12.639 actuacions del torn d’ofici en llengua catalana, prop d’un 18% més que l’any anterior. El departament de Justícia va destinar gairebé 291.000 euros a aquest programa i el Cicac creu que la xifra "fa curt i no ha permès donar cobertura a la totalitat de les actuacions justificades".

stats