Tribunals

El suposat trastorn mental de la mare centra el primer dia de judici per l'assassinat de la nena Yaiza

El fiscal avisa el jurat que caldrà demostrar si l'assassina confessa patia depressió i pretenia fer un suïcidi ampliat

3 min
Imatge, extreta de senyal de vídeo, de l'acusada de matar la seva filla durant el judici amb jurat popular a l'Audiència de Barcelona.

Barcelona"Si un pare mata la seva filla m'estimo més pensar que està boig perquè em sento més tranquil. Doncs no té per què ser així, a vegades el món ens mostra realitats molt tristes i molt fosques. Encara que sigui molt terrible, aquestes realitats passen". Així, Félix Martín, el fiscal del judici per l'assassinat de la Yaiza una nena de quatre anys morta a mans de la seva mare–, ha avisat aquest dilluns que caldrà demostrar si realment la parricida confessa, que va intentar suïcidar-se després d'asfixiar la filla al seu pis de Sant Joan Despí, tenia un trastorn mental i no era conscient del que feia, com apunta la defensa.

Aquest dilluns l'Audiència de Barcelona ha acollit la primera sessió del judici amb jurat popular que ha de servir per determinar la culpabilitat de Cristina Rivas, la mare de la criatura, que s'enfronta a una pena de presó permanent revisable. De moment, no s'ha practicat cap prova i la sessió s'ha limitat a l'elecció del jurat popular i els primers discursos dels advocats. Una primera presa de contacte on el representant del ministeri públic ja ha deixat clar quin és un dels principals objectius del judici: "Ningú discutirà" que la mare va assassinar la seva filla, tal com ella mateixa va confessar, però hi ha una qüestió "primordial" i és l'estat mental de l'acusada, ha afirmat Martín.

La tesi de la defensa de Rivas és que la dona no sabia el que feia. Les seves advocades, Alba Escoda i Eugenia Sobrino, sostenen que patia "un trastorn d'ansietat que pot comportar canvis en el comportament" i asseguren que l'assassinat de la Yaiza va ser un "suïcidi ampliat". "La Cristina tenia un únic fi, posar fi a la seva vida", han afirmat. I han afegit que, per la por que la filla es quedés sola després de la seva mort i pogués perdre el contacte amb la família materna, també va posar fi a la vida de la criatura. Des de la defensa de l'acusada s'ho juguen tot a la carta de la salut mental per rebaixar la condemna i asseguren que la dona té "tocs esquizofrènics" i una "baixa autoestima".

Per contra, l'advocada Mireia Gómez, que defensa el pare de la criatura, ha advertit que no es pot "disfressar la maldat de malaltia mental". "La maldat existeix", ha insistit Gómez en un primer discurs davant del jurat popular. La lletrada també ha avisat que aquesta maldat "no té sexe" i que, encara que és "temptador" buscar una explicació psicològica als fets, cal entendre que hi ha "mares i mares". L'acusació particular ha continuat la seva declaració assegurant que la mare de la Yaiza va utilitzar la criatura com una "arma" per fer mal al seu exmarit i pare de la criatura, que "havia refet la seva vida", i l'hi va deixar per escrit en una carta amb frases com "Ara et quedes sense filla i me l'emporto amb mi, que per això l'he parit jo". L'advocada del pare de la menor ha conclòs: "Hi ha mares que es pensen que els fills els pertanyen".

El judici continuarà aquest dimarts amb la declaració del pare de la Yaiza, entre altres testimonis, i Martín ja ha avisat que serà "un viatge emocional impactant". El jurat popular escoltarà al llarg del judici diversos pèrits psicològics i també reconstruirà els últims dies de la mare abans del crim per saber si era conscient del que feia. Declararan les seves companyes de feina i també es veurà l'historial del seu telèfon mòbil, amb cerques relacionades amb mares que maten les filles i medicaments que va acabar utilitzant per drogar la seva filla abans d'assassinar-la. Tant els Mossos d'Esquadra com les acusacions creuen que feia setmanes que preparava el crim.

Un abans i un després

La mort de la Yaiza, recordada amb una papallona de colors al Parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat, va marcar un abans i un després en la tipificació dels casos de violència familiar. L'aleshores consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va admetre que aquest cas va passar "desapercebut" i va demanar disculpes en nom de l'administració a la família per haver-los "abandonat". Perquè casos com els de la Yaiza no caiguin en el buit, la Generalitat va modificar el Codi Civil i va crear un registre de violència familiar que està en marxa des de principis d’aquest any. Amb tot, la Yaiza no en forma part, perquè el registre es va posar en marxa amb posterioritat al seu cruel assassinat.

stats