Els sis "incompliments sistemàtics" que veu la Guàrdia Civil a la llar d’infants de la Vall d’Hebron
El sumari del cas retreu a l’escoleta, l’hospital, l’ICS i l’Ajuntament que el centre funcionés durant dècades sense llicència
BarcelonaDes d’aquest estiu una jutge de Barcelona investiga dotze persones per les presumptes irregularitats en la llar d’infants de l’Hospital de la Vall d’Hebron, entre les quals excàrrecs de l’ICS i de l’Ajuntament de Barcelona. Segons consta al sumari del cas, al qual ha tingut accés l’ARA, el centre, que va tancar al setembre poc després que es fessin públiques les imputacions, va funcionar durant anys sense llicència d’activitat, sense inscriure’s en cap registre, sense llibres de comptabilitat, pagant les quotes en negre, sense tenir assegurança i amb el manteniment a càrrec de l’hospital. Aquests són els sis principals "incompliments sistemàtics" que detecta la Guàrdia Civil en el seu informe del cas.
Tot i que l’escoleta (de caràcter privat i destinada únicament als fills dels treballadors) va començar a funcionar durant la dècada dels 70, la investigació pren com a punt de partida el conveni que es va signar entre l’Institut Català de la Salut i l’associació Escola Bressol Hospital de la Vall d’Hebron, que es va crear expressament perquè el centre pogués continuar obert després d’un temps de pugna entre els sindicats dels treballadors i la direcció de l’hospital. La Guàrdia Civil, però, conclou que les dues parts de l'acord van incomplir "la majoria de punts" del pacte i que ho van fer amb el vistiplau de les administracions implicades.
El principal incompliment del conveni que detecta el cos armat és que el centre mai va arribar a "legalitzar" la situació i obtenir la llicència d’activitat, per la qual cosa no podia inscriure’s al registre d’activitats de l’Ajuntament ni a la direcció de centres del departament d’Educació. L’escola bressol tampoc es va inscriure al registre de la propietat, ni es va publicar la cessió de l’equipament o se'n va taxar el valor patrimonial. De fet, segons els agents, el conveni és l’únic document legal que té l’escoleta, i ni tan sols es va "prorrogar" quan tocava.
Als investigadors els sobta, sobretot, que no s’hagi arribat a demanar la llicència malgrat que és un punt de preocupació en les actes de les poques reunions documentades del centre. "El punt de la legalització de la llar d’infants era sotmès a debat periòdicament, i s'havia arribat a dir que un canvi de nom desviaria l’atenció sobre el tema", diuen els agents. La presidenta de l’associació (que també està investigada) va arribar a presentar dos projectes d’obres per adequar els espais del centre i demanar l’activitat, però ella mateixa va acabar "desistint" d’executar-los.
Tothom en tenia coneixement
Un dels delictes que consten a la causa és el de prevaricació, perquè la Guàrdia Civil considera que tant els responsables de l’hospital com els de l’Institut Català de la Salut i els de l’Ajuntament "tenien coneixement" que el centre no tenia llicència i no van denunciar-ho. Segons el cos, el consistori havia de ser conscient que un dels punts del conveni era l’obtenció d’aquesta llicència. A més, en l’informe del cas es recorda que l’any 2017 l’Ajuntament va obrir un expedient a l’escoleta per aquest mateix motiu, es van fer dues inspeccions i els funcionaris municipals van arribar a notificar al centre que havia de "cessar l’activitat". Malgrat tot, aquest expedient no es va tancar "en el termini establert per la llei" ni es va arribar a sancionar l’escola bressol, subratlla la Guàrdia Civil.
L’altre delicte que s'atribueix a la majoria d’investigats és el de malversació de diners públics. Un dels punts del conveni del 2013 entre l’ICS i l’associació que gestionava la llar d’infants era que el primer assumia el pagament de l’aigua, la llum i el gas de l’escoleta però no el manteniment perquè es tractava d’un centre educatiu privat, tot i que funcionés dins un equipament públic. Segons la Guàrdia Civil, aquest punt tampoc es va respectar. L’informe detecta fins a 56 actuacions a la llar d’infants que van assumir directament els operaris de manteniment de l’hospital, com el canvi de finestres, la instal·lació de parquet i aire condicionat, la modernització de la cuina i les persianes i el canvi de les bombetes foses. Segons els agents, tot sortia de la caixa de l’hospital, malgrat que s’hauria d’haver contractat una empresa externa.
La Guàrdia Civil també destaca que l’ICS i l’hospital havien de ser conscients que pagaven aquests treballs i els retreu que no creessin una comissió de seguiment per "fer complir" el conveni, tal com s’establia en aquest document, així com la seva "inacció" davant la manca de permisos de l’escoleta. L’informe inclòs en el sumari assenyala la responsabilitat de tots els gerents de l’ICS entre el 2013 i l’actualitat. Entre ells hi ha l’exconseller de Salut Josep Maria Argimon, si bé no consta com a investigat en la causa. El cos armat no ha trobat proves que la presidenta de l’associació i la tresorera s’enriquissin a costa del centre, malgrat que en el seu informe subratlla que no fer servir "llibres de comptabilitat" impossibilitava la "fiscalització" del centre.