Successos

El Síndic retreu "laxitud" en la supervisió del pres que va matar la cuinera de Mas d'Enric

Creu que la vaga dels funcionaris sense preavís "pot ser considerada il·lícita, abusiva o il·legal"

ARA
i ARA

BarcelonaUn informe del Síndic de Greuges critica "certa laxitud" en la supervisió del pres que va assassinar la cuinera de la presó de Mas Enric, al Catllar (Tarragonès), i que després es va suïcidar. El document que ha avançat Catalunya Ràdio conclou l'actuació d'ofici del Síndic arran de la mort de la Núria el 13 de març, i retreu que el pres recuperés el lloc de treball a la cuina tot i el seu perfil. L'home complia una condemna de 12 anys per assassinar una prostituta, i havia estat sancionat dins la presó per agredir un altre intern. Tot i així, quan va matar la cuinera no havia arribat a complir els onze dies d'aïllament ni va fer cap tractament. El Síndic creu que no es podia preveure l'assassinat, però que cal valorar millor l'accés dels presos als llocs de treball.

La cuinera coincidia amb el pres que la va assassinar uns vuit dies al mes i havien treballat junts en els períodes de febrer de 2018 a octubre de 2019 i de maig de 2020 a novembre de 2023, quan ell va ser apartat per una falta. Segons la secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, no consta cap incident previ ni cap queixa de la cuinera sobre el pres.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, fonts sindicals asseguren que la Núria havia elevat una incidència per una discussió entre ells i perquè "no li agradava el seu comportament". El Síndic no dona per esclarida aquesta comunicació en el seu informe, i fonts de Justícia insisteixen a l'ACN que no es va elevar cap denúncia o queixa al respecte.

Cargando
No hay anuncios

El Síndic reconeix que no sap quins programes d'intervenció hauria d'haver seguit el pres, però assenyala que almenys hauria d'haver fet l'específic de delictes violents (DEVI). L'intern va signar la disconformitat per fer-lo al·legant que "havia mort l'únic amic que tenia, que no tenia on anar, i que compliria tota la condemna treballant per estalviar uns diners".

Cargando
No hay anuncios

Arran de l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric, el Centre d'Iniciatives per la Reinserció (CIRE), que és l'empresa pública que contracta els presos, va començar a aplicar mesures de seguretat diferents i s'han fet canvis per ser més estrictes i posar més atenció en el perfil de l'intern, recorden fonts de Justícia.

Vaga "il·lícita, abusiva o il·legal"

Un altre informe del Síndic també assenyala els sindicats de presons per les protestes que van suposar el bloqueig dels centres després del crim, amb les conseqüències que va suposar per als interns, les famílies i els funcionaris. Veu "comprensible la indignació i la inquietud del personal", però recorda que les protestes "no poden afectar ni vulnerar els drets de les persones internes".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, en el document ha recordat que la vaga sense preavís va comportar que més de 4.000 persones preses visquessin un "confinament forçós que va afectar la seva rutina diària". El Síndic considera que "aquesta situació va posar en perill la convivència en els centres", i valora que la vaga "pot ser considerada il·lícita, abusiva o il·legal".

Durant els dies en què els centres van mantenir-se tancats per les protestes, els presos feien vida dins les cel·les. Durant aquest temps, només es va registrar un incident a la presó de Lledoners, una agressió entre interns que va suposar l'aïllament provisional dels implicats.