La saturació als jutjats de Barcelona ajorna fins al 2026 els judicis ràpids
Aquests plets es fixen per a un termini de dos anys quan haurien de fer-se al cap de dues setmanes
BarcelonaLa saturació als jutjats de Barcelona allarga l'espera per a un judici ràpid, que per llei s'hauria de celebrar en un marge de quinze dies, a més de dos anys i mig. Ara mateix els judicis ràpids per causes penals a la ciutat s'estan programant per al 2026. Per a la jutgessa degana de Barcelona, Cristina Ferrando, la situació és alarmant i preocupant en tots els jutjats penals, però especialment en les vistes ràpides, atès el coll d'ampolla de causes que entren i les que els jutjats poden assumir.
La memòria de l'activitat judicial a Barcelona del 2023, que Ferrando ha presentat aquest divendres, recull que els jutjats de la ciutat van rebre l'any passat uns 20.000 casos més que el 2022. La jutgessa degana atribueix la llista d'espera per a un judici a aquest "tsunami" de casos, que afecta especialment l'àmbit penal. Per poder-ho assumir, Ferrando calcula que la ciutat necessitaria 60 jutjats més.
A més del clar augment de casos, ha alertat que els que arriben cada cop són més complexos. Per exemple, hi ha més delictes comesos a internet, que poden involucrar persones en qualsevol punt del món i que molt sovint requereixen la col·laboració judicial d'altres països, un procés que fa més feixuga la investigació. Un altre punt que contribueix a aquest embut als jutjats és l'augment de la multireincidència, ha alertat Ferrando. Cada dia hi ha de mitjana 48 judicis immediats per delictes lleus. D'aquests, uns vuit se suspenen cada dia per indagar en els antecedents de l'acusat i aclarir si se li ha d'aplicar o no l'agreujant de multireincidència, que farà decidir si se l'acusa d'un delicte lleu o menys greu. Aquest procés per aclarir els antecedents també alenteix el procediment judicial, i per això s'està estudiant la possibilitat de crear una oficina per reforçar aquest cribatge, que ara recau en els mateixos jutjats.
Un jutge amb la feina de quatre
Ferrando també s'ha mostrat preocupada per la situació dels jutjats mercantils després que hagin assumit el concurs de persones físiques, que abans corresponia als jutjats de primera instància. La jutgessa degana ha destacat que el 80% dels concursos són de persones físiques i que, per tant, estan "saturant" aquest tipus de jutjats a l'hora de poder resoldre altres assumptes.
Segons dades de la memòria, els concursos han augmentat de 6.000 el 2022 a 9.500 l'any passat, i Ferrando ha afegit, com a exemple, que la demarcació de Barcelona "duplica en concursos de persones físiques tots els casos de la comunitat autònoma d'Andalusia", que és la segona amb més casos a l'Estat. Això suposa que un jutge del mercantil assumeix la feina que correspondria a quatre magistrats, d'acord amb el volum de feina que es considera adequat. És a dir, entre un 370 i un 400% més de càrrega de treball que la que es calcula que poden assumir de manera òptima.
Reforços
El deganat dels jutjats de Barcelona treballa en una proposta al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per crear una unitat de tramitació concursal que ajudi a pal·liar aquesta situació. Ferrando ha afegit que també es plantegen incorporar la intel·ligència artificial (IA) per alleugerir la tramitació dels plets més senzills.
Ferrando també veu necessari reforçar els jutjats especialitzats en mesures de suport a les persones amb discapacitat intel·lectual per poder aplicar la nova norma que incorpora els principis de la Convenció de Nova York. Aquesta norma fixa que cal revisar tots els procediments per veure l'evolució de cada persona i adaptar les mesures a les seves necessitats, i en aquests moments hi ha uns 6.000 casos per revisar.
La degana dels jutjats també ha alertat que els jutjats de primera instància de la ciutat reben "un volum d'ingrés molt superior al que es pot assumir de manera racional". Per equilibrar-ho, creu que caldrien 23 jutjats més d'aquesta especialitat. Fins ara ja s'han pres mesures de suport, com la incorporació de cinc jutges de reforç als 50 jutjats de primera instància que hi ha a la ciutat, però la mesura ha estat insuficient.