Girona"Així que vola, fora, vola. Lluny de tota gàbia, vola, fora, vola". Així comença la tornada de la cançó que han escrit els menors interns sota mesures judicials del Centre Educatiu Montilivi, a Girona, en el marc dels tallers de rap que han fet amb el cantant sabadellenc Nel·lo C. Es tracta d'una iniciativa del departament de Justícia en col·laboració amb l'ONG Plataforma per la Llengua per portar el català a través de la música a diversos centres judicials de menors a Catalunya. I el resultat ha estat tot un èxit.
L'objectiu d'aquestes sessions és promoure l'ús del català com a eina de reinserció i donar eines als joves interns per refer el seu futur un cop siguin fora: "Són joves que tenen molt poca vinculació amb el català, i si volem que tinguin les mateixes oportunitats que qualsevol altra persona hem de potenciar que puguin aprendre bé la llengua", explica la directora general d'execució penal a la comunitat i justícia juvenil, Susagna Roura. "La música és una gran manera per fer-ho. Poden explicar tot el que senten i fer-ho en català. Com diu la dita: «Qui canta els mals espanta»", afegeix.
El raper de Sabadell, que ja fa més de cinc anys que col·labora amb Plataforma per la Llengua fent sessions de rap en català en diferents barris en risc d'exclusió social, ha estat l'escollit per dinamitzar aquest projecte. Hi han participat quatre dels tretze nois, d'entre 14 i 18 anys, que actualment viuen al centre, tot i que al començar el taller hi havia més joves participant-hi. "Alguns van deixar el taller perquè no els motivava, i al ser una activitat voluntària no tenim cap dret a obligar-los a participar-hi, i d'altres ja han quedat en llibertat", explica Carles Gómez, el mestre d'aula dels joves, que s'encarrega que mantinguin la seva etapa formativa durant l'internament.
El taller ha constat de cinc sessions diferents en què entre tots han escrit una lletra que parla sobre les seves vides. "Robant per gana, no per fama. Aquesta vida és un drama". Amb aquesta frase colpidora acaba la primera estrofa de la cançó: "La meva idea sempre ha sigut que els joves puguin parlar de tot a través del català", explica en Nel·lo. Cap d'ells havia cantat mai, ni acostumava a escriure lletres. Ara, arran d'aquest taller, la situació ha canviat: en Curvas –nom fictici– explica a l'ARA que ara escriu cançons de rap durant les nits: "Quan surti m'agradaria dedicar-me a la música". I així ho reflecteix a la lletra: "Abans d’estar aquí mai havia pensat en mi. En el futur, en el destí. En tot el que està per venir... Somnis per complir".
Tant el cantant com el mestre coincideixen que la música és una gran manera de fer pedagogia. "Crec que també els ajuda a fer teràpia de forma indirecta, perquè no és el mateix que et preguntin què t'ha passat que plasmar-ho en una lletra", insisteix Nel·lo C. Una idea que Roura comparteix: "A part d'aprendre la llengua, els serveix per aprendre a exterioritzar les seves emocions".
Un mosaic lingüístic
"Tots els joves tenen nivells molt diferents de català", explica Gómez. Alguns dels menors que han participat en el taller han nascut a Catalunya i han après el català a l'escola, tot i no parlar-lo amb els seus cercles més pròxims. D'altres van arribar fa poc procedents de diversos països. "Amb aquest taller hem pogut crear un mosaic lingüístic molt bonic, on tothom ha donat el màxim partint del seu nivell", afirma amb satisfacció el mestre. Per a Nel·lo, l'evolució dels participants ha estat evident: "Què ha canviat? Que toleren més la llengua i que la veuen com una oportunitat", assegura.
El raper defensa que és molt important la feina que fan organitzacions com Plataforma per la Llengua perquè el català segueixi viu, fins i tot als llocs on "molts ja el donen per mort": "S'ha de lluitar per la llengua, i això ho hem de fer entre tots, granet a granet", sentencia fermament el sabadellenc. "Avui dia falta molta consciència lingüística i molt de valor per defensar el català", afegeix.
La justícia juvenil a Catalunya
El centre de Montilivi és un dels set centres de justícia juvenil que hi ha repartits pel territori català. El centre gironí té 22 places, però actualment només 13 estan ocupades. Segons dades del departament de Justícia, l'any 2021 els serveis de justícia juvenil van atendre 5.603 casos, dels quals només 414 van entrar en grau d'internament en algun dels centres judicials, és a dir, un 7% del total. Aquest percentatge és el mateix amb el qual es van trobar a Montilivi: dels 592 casos que van rebre, 44 van derivar en l'internament del menor. "Aquests centres són una realitat molt petita de tot el que comprèn la justícia juvenil a Catalunya", conclou Roura.