Querella contra la policia infiltrada a Girona per tortura i revelació de secrets
Cinc entitats i l'activista Òscar Campos denuncien l'agent de la Policia Nacional per obtenir d'amagat informació dels moviments socials de la ciutat
GironaÒscar Campos, el militant independentista gironí que durant tres anys va conviure amb una agent de la Policia Nacional infiltrada que l'espiava d'amagat, ha portat el seu cas davant la justícia penal. L'activista ha presentat una querella als jutjats de Girona, juntament amb cinc de les entitats afectades per la infiltració, entre les quals Òmnium Cultural, el Sindicat d'Habitatge de Salt i la CUP Girona. La querella, pendent que s'admeti a tràmit, va dirigida contra la policia, identificada amb el nom i cognoms reals, i també acusa la cadena de comandament del ministeri d'Interior responsable de l'operació que va permetre emmagatzemar i transmetre informació privada i confidencial dels moviments polítics de la ciutat.
El text de la demanda, de 40 pàgines, argumenta que l'agent, infiltrada amb el nom fals de Maria Perelló, hauria comès un delicte de tortura. "La tortura està tipificada com un mecanisme per obtenir informació a través de la causació de danys als ciutadans i això encaixa perfectament amb aquest cas", sosté Benet Salellas, advocat de l'acusació. "La Maria compleix els trets psicopàtics d'una persona capaç d'emmascarar les seves intencions identificant els punts dèbils, sense cap compassió vers la violència psicològica; i aquestes tècniques no tenen cap altre nom que tortura, amb l'agreujant de persecució ideològica", denuncia Òscar Campos, que va mantenir una relació amb l'agent encoberta.
La querella també imputa un delicte de lesions a la infiltrada, ja que tant l'Òscar com altres membres de les entitats on es va introduir la policia al·leguen que han patit seqüeles psíquiques importants d'estrès posttraumàtic i depressió arran de la descoberta de l'engany. I un delicte de revelació de secrets, per la informació obtinguda. Guanyant-se la confiança d'Òscar Campos, la infiltrada fins i tot va poder assistir a les reunions amb els advocats dels independentistes encausats pels talls a les vies del tren en el primer aniversari del referèndum. "El Col·legi d'Advocats de Girona ens ha donat empara i ha reconegut que es va produir una vulneració del dret a defensa, ja que la Policia Nacional va assistir a les reunions on es preparava l'estratègia judicial d'un cas en què l'acusació la sustentava la mateixa Policia Nacional", explica Salellas.
Agent encobert sense cobertura judicial
Salellas afegia aquest matí que la figura de l'agent encobert "només està prevista per delictes determinats de delinqüència organitzada, com el terrorisme o el tràfic de persones, però en el cas de l'Òscar i les entitats afectades és impossible que hi hagi aquest tipus de cobertura", defensa. Per això l'advocat sospita que la infiltració de la policia es va fer sense la supervisió judicial que exigeix la normativa.
La querella inculpa directament l'agent de la Policia Nacional com a màxima responsable dels delictes, però també apunta als seus superiors com a coautors de la conxorxa, tant els que la van preparar i dirigir a consciència, com els que, coneixent l'operació, no van fer res per posar-hi fi. "Confiem que el nou govern no posarà obstacles per esclarir els fets i esperem que cridin a declarar la persona implicada i els seus superiors per saber quin és el grau de responsabilitat del ministeri d'Interior", manifesta Salellas. Si en la investigació –en cas que la querella s'admeti a tràmit– es demostrés que el ministre Fernando Grande-Marlaska n'estava al corrent, l'acusació particular demanaria al Tribunal Suprem investigar-lo.