Tribunals
Justícia06/07/2023

Primera condemna judicial a la polèmica empresa Desokupa

Un jutjat de Barcelona l'obliga a indemnitzar amb 5.899 euros un activista per haver publicat en xarxes socials un vídeo amb la seva imatge

ARA
i ARA

BarcelonaJa fa temps que els dubtosos mètodes de Desokupa a l'hora de desallotjar habitatges estan sota lupa, però per primera vegada l'empresa especialitzada en desallotjaments extrajudicials ha estat condemnada. Un jutjat civil de Barcelona obliga el cap de Desokupa, Daniel Esteve, a indemnitzar amb 5.899 euros un activista per haver publicat a les xarxes socials un vídeo amb la seva imatge per donar publicitat a una de les seves actuacions. Es tracta d'un desallotjament en una nau ocupada de Cornellà de Llobregat a finals de gener del 2022. En la gravació es veu l'activista que va demandar Esteve davant de la nau, juntament amb altres persones, mentre se sent Esteve anomenant-los "bitxos" o "ratetes".

Es tracta d'una de les maniobres utilitzades amb més freqüència per Esteve, que aprofita la visibilitat que dona internet –tenen milers de seguidors a les xarxes socials– no només per fer propaganda del seu negoci sinó per intimidar i pressionar els seus objectius. En la sentència, que ha avançat Nació Digital i a la qual també ha tingut accés l'ARA, el titular del jutjat de primera instància número 42 de Barcelona conclou que l'empresa va vulnerar el dret a la imatge de l'activista i l'obliga a retirar el vídeo dels seus canals i a compartir la sentència judicial a través dels seus comptes a les xarxes socials.

Cargando
No hay anuncios

Havia estat el propietari de la nau qui havia contractat Desokupa perquè fes fora els ocupants. "Avui comencem un operatiu a Cornellà de Llobregat contra un col·lectiu de rastaflautesque han ocupat una nau, han amenaçat els veïns i han entrat a la seva propietat i hi han comès delictes", diu el líder de Desokupa a la gravació. I segueix: "Atents als coneixements jurídics d'aquests bitxos!" o "Bé, ratetes, des d'avui estigueu atents".

No hi veu vulneració de l'honor

La sentència reconeix que el vídeo tenia una finalitat "publicitària i comercial" per facilitar que l'empresa pogués captar "potencials clients" a través de les xarxes socials, però recorda que el demandant no va donar el seu consentiment perquè es fes ús de la seva imatge. Malgrat tot, el jutge descarta condemnar l'empresa per vulnerar l'honor del demandant, ja que considera que els comentaris que fa Esteve en el vídeo no van dirigits "de manera expressa" cap a l'activista.

Cargando
No hay anuncios