La presó més antiga de Catalunya compleix 40 anys mentre es prepara per al seu trasllat
El Govern preveu licitar el 2024 les obres del nou centre penitenciari de dones a la Zona Franca, que ha de substituir Wad-Ras
BarcelonaL'edifici que van construir l'any 1915 els arquitectes Enric i Josep M. Sagnier al cor de l'actual barri de Poblenou va acollir durant dècades un centre de menors. Però des de l'any 1983 és l'única presó exclusivament per a dones (amb un centre per a mares preses i els seus fills de fins a tres anys) que existeix a Catalunya. Wad-Ras, que des del tancament de La Model el 2017 ostenta el títol de la presó més antiga de Catalunya, compleix enguany 40 anys. Ser la més veterana implica també conviure amb unes instal·lacions petites i cada cop més obsoletes.
Des de fa anys el Govern té la intenció de construir un nou centre penitenciari a la Zona Franca que ha d'acollir les dones internes de Wad-Ras, però el projecte s'havia anat encallant fins ara per múltiples motius. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha anunciat aquest dijous –coincidint amb els actes d'aniversari del centre– que el Govern té previst licitar l'any vinent les obres de la futura presó.
El primer pas serà l'aprovació dimarts vinent del programa d’encàrrecs d’actuacions (PEA) de la futura presó de dones, que implica reservar 90 milions d’euros per a la construcció del nou centre, que tindrà capacitat per a 500 internes i es construirà "amb visió de gènere", segons la conselleria. La intenció del departament dirigit per Ubasart és que la nova presó estigui operativa el 2029, tres anys més tard del que estava previst.
Actualment, la secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima està preparant el projecte funcional del futur Centre Penitenciari de Dones de Barcelona, que s'ubicarà en un solar ja decidit de fa anys a la Zona Franca. El nou equipament, amb 50.000 metres quadrats, quadruplicarà la superfície actual de Wad-Ras. Comptarà amb espais pensats específicament per a les mares i els menors que visquin al centre, i també amb espais de visita i d’espera. També incorporarà espais verds a l’aire lliure, horts terapèutics, un sistema de reciclatge i l’entrada de llum natural a l’interior de les instal·lacions, així com sistemes de seguretat menys invasius.
A Wad-Ras actualment hi ha internes 215 dones. La meitat estan empresonades preventivament a l'espera de judici i l'altra meitat compleixen condemna en diferents règims. D’aquestes, set conviuen a l’únic departament de mares que hi ha a tot Catalunya, amb 8 fills menors de tres anys. D’altra banda, funciona com a centre obert per a 384 reclusos més (homes i dones). El centre també disposa d’una llar d’infants amb una educadora i una auxiliar (una interna de règim obert) per als nens que són molt petits o que encara no han estat inscrits a l’escola bressol del barri. La plantilla és de 237 professionals, entre els quals hi ha psicòlegs, educadors, treballadors socials, tècnics artístics i esportius, formadors, docents, metges, infermeres i tècnics especialistes en serveis penitenciaris. Més de 150 voluntaris fan diferents activitats al centre.
Les dones, les grans oblidades
Les dones recluses (463) suposen només un 6,2% de la població penitenciària total de Catalunya, en un sistema eminentment masculí. Tot i que cada vegada hi ha internes més joves, el perfil mitjà és el d'una dona de 42 anys, de nacionalitat espanyola i que passa uns cinc anys entre reixes per robatori o tràfic de drogues. Dues de cada tres internes són víctimes de violència masclista; sis de cada deu presenten problemes de salut mental, i vuit de cada deu són mares. Un 20% de les condemnades reincideixen, un percentatge similar al dels homes presos, que se situa en el 21,2%.