Justícia

"La planta perd aigua i pesa menys": les excuses dels mossos de Santa Coloma de Farners que robaven marihuana decomissada

Afers Interns assegura que el caporal acusat era el "líder" de la trama

Els mossos acusats de traficar amb marihuana decomissada a Santa Coloma de Farners durant el judici que se celebra a l'Audiència de Girona
ARA
08/10/2024
3 min

BarcelonaEfectius de la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos d'Esquadra han exposat a l'Audiència de Girona els indicis que van aconseguir durant la investigació als tres policies de la comissaria de Santa Coloma de Farners (la Selva) acusats de sostreure marihuana comissada en operacions policials i després vendre-la. Al judici declararan una trentena d'agents d'aquesta unitat, i aquest dimarts el sergent que dirigia la DAI al 2020 —quan els van investigar i detenir— ha assenyalat directament el caporal acusat com el "líder" de la trama, en què presumptament també estaven implicats dos agents i un matrimoni, que no són policies i suposadament s'encarregaven de vendre la marihuana que els mossos aconseguien.

En la segona jornada de judici, l'aleshores cap de la DAI ha assegurat que el caporal acusat —que també era cap operatiu del grup d'investigació de la secció de salut pública a Santa Coloma de Farners— era qui "prenia totes les decisions" dins el grup. La investigació als policies va començar després que un traficant confessés que havia col·laborat amb la trama entre 2016 i 2018. El delator va assenyalar els tres policies que ara seuen al banc dels acusats i a partir d'aquí la DAI els va punxar els telèfons, va posar micròfons al cotxe patrulla no logotipat que feien servir i també els van fer vigilàncies i seguiments.

Les defenses intenten anul·lar tota la investigació amb aquesta declaració, perquè quan els va delatar també es va inculpar, però no se li va donar estatus d'investigat ni se li va oferir que el defensés un advocat. Aquest dimarts les defenses han aprofitat els interrogatoris als agents de la DAI per incidir-hi, i els agents de la unitat han explicat que no ho van veure necessari perquè feia anys que l'home no formava part de la trama i que, en canvi, es van centrar a investigar el grup que continuava actuant.

Un grup amb dos cercles de confiança

El sergent de la DAI ha detallat al tribunal que el grup que ara es jutja estava format per "dos cercles de confiança que col·laboraven entre ells": un el formaven el caporal i un dels agents, i l'altre el tercer mosso i el matrimoni que després venia la marihuana. Com a estratègies que feien servir per evitar que els enxampessin, els mossos "jugaven amb el pes" de la marihuana comissada i posaven com a excusa que les plantes es podrien i perdien aigua, i per això pesaven menys que en el moment en què s'havien intervingut. De vegades, l'engany també era entre els grups de confiança que hi havia entre ells, en aspectes com quanta marihuana havien venut o en repartir els diners.

Gràcies als seguiments que es feien, la DAI va poder interceptar algunes de les vendes de marihuana comissada. En una ocasió van atrapar un home amb 258 grams de marihuana que els acabava de comprar. Després d'aquesta operació i a través dels micròfons que havien ocultat, la DAI va sentir el caporal i un dels agents acusats riure's d'aquesta intervenció perquè de nou la marihuana "tornava a casa", ha explicat l'ex cap de la divisió.

Per a la Fiscalia aquest és “el cas més gran de corrupció policial als Mossos d'Esquadra”, i reclama penes a partir de dotze anys de presó i multes a partir de 80.000 euros per als policies. La més alta, per al caporal, a qui acusa de liderar la xarxa, i s'enfronta a una petició de dotze anys i nou mesos de presó i una multa de 84.500 euros. A més, l'acusació pública exigeix que tots tres quedin inhabilitats per treballar com a mossos durant el temps que duri la condemna.

stats