Tribunals

El pare de la Yaiza i l'àvia materna titllen de "manipuladora" la mare i assassina de la criatura

L'exmarit de l'acusada assegura que el va assetjar perquè estava refent la seva vida

3 min
La mare de l'acusada declara en el judici amb jurat contra la seva filla.

BarcelonaHan passat dos anys, 11 mesos i 13 dies des que Cristina Rivas, tal com ella mateixa va confessar, va assassinar la seva filla de només quatre anys, la Yaiza, i després es va intentar suïcidar en un pis de Sant Joan Despí. Han passat gairebé tres anys, però el dolor encara és present en cada paraula i en cada mirada. Paraules com les del pare de la criatura, el Sergio, que durant la segona sessió del judici amb jurat popular a l'Audiència de Barcelona ha dit que res mai tornarà a ser el mateix: "Quan es mor una filla, tu et mors amb ella". I mirades com la de la mare de l'acusada i àvia de la Yaiza, que en cap moment ha volgut creuar-la amb la de la seva filla, asseguda al banc dels acusats enfrontant-se a una pena de presó permanent revisable.

El pare de la Yaiza, exmarit de l'acusada, ha negat que la dona tingués un trastorn mental que li impedia saber què estava fent quan va matar la seva filla, un fet que vol provar la seva defensa. Ni la Fiscalia ni l'acusació particular, que representa el pare de la criatura, s'ho creuen i assenyalen diversos elements que apunten que la dona va planejar el crim setmanes abans. Són cartes de suïcidi, cerques de Google i l'extracció dels medicaments de la seva feina, la Clínica Plató.

Durant la segona sessió del judici, el pare de la criatura ha definit la seva exparella, que ho sentia tot a través d'un biombo, com una persona "manipuladora, narcisista i egocèntrica". De fet, ha explicat que en un intent de reprendre la relació es va arribar a inventar que tenia càncer d'úter. La mateixa mare de l'acusada, que convivia amb ella en el moment dels fets i mai més han mantingut contacte, també l'ha titllat de "manipuladora" i fins i tot ha apuntat que li maltractava psicològicament. La mare de l'acusada ha assegurat que "tot va començar" quan la seva filla es va assabentar que el Sergio estava amb una altra dona. "Estava obsessionada", ha dit.

Assetjament

La separació, ha explicat el Sergio, va ser acordada, però hi va haver dos elements clau que van marcar un abans i un després. Primer, l'escola de la criatura, ja que la mare la volia empadronar a Sant Joan Despí (el seu nou domicili després del divorci) perquè anés a un centre d'aquesta ciutat. El pare ha dit que va patir "assetjament" perquè firmés aquests papers de l'empadronament. De fet, en la nota que va deixar després d'assassinar la seva filla i intentar suïcidar-se, on acusa el pare de ser "el culpable" de tot, deixa escrit el següent: "Si haguessis firmat l'empadronament perquè la meva filla anés al meu col·legi res d'això hauria passat". També hi havia cartes dirigides a la seva mare, el seu pare i la seva àvia, on demanava disculpes pel que havia fet. Ho havia fet, afirmava, per "l'odi" que tenia cap al pare.

L'assetjament va continuar quan la Cristina va saber que el Sergio s'estava veient amb una altra dona. L'assetjava per telèfon i fins i tot físicament, fins al punt d'arribar-lo a agredir i a colar-se a la seva comunitat de veïns. Li demanava que tornessin a ser parella, i el Sergio, ha declarat, sempre li va dir que no. Sobre el pare de la criatura, la mare de l'acusada ha dit que la Yaiza era "la seva vida i l'estimava molt" i que la mateixa Cristina va dir-li una vegada que com a pare no podria haver-ne trobat un de millor. D'altra banda, ha negat que ell no els deixés veure la nena: "Mai em va prohibir res", ha dit l'àvia de la Yaiza. Tant el Sergio com l'àvia materna i els avis paterns han declarat durant el judici haver patit importants danys psicològics. I cap –tampoc una cosina i les companyes de feina– ha fet un retrat mental de l'acusada com el que fa la seva defensa per rebaixar la condemna.

Els dies previs

El divendres abans de l'assassinat, que es va produir el 31 de maig de 2021, el pare ha explicat que l'acusada li va demanar de reprendre la relació perquè volia donar-li un "germanet" a la Yaiza. L'endemà, li va escriure retraient-li que preferís estar amb una altra dona. El mateix dia, segons la declaració de la cosina, també li va trucar per preguntar-li per la dona que estava amb el Sergio.

Després d'assassinar la seva filla asfixiant-la i d'intentar-se suïcidar, l'acusada va ingressar a l'Hospital Moisès Broggi, on va confessar el crim davant de dues infermeres, que aquest dimarts han declarat i ho han confirmat. També han dit que l'acusada "es feia l'inconscient". La Cristina va admetre haver drogat la seva filla abans d'ofegar-la i haver pres diversos medicaments per posar fi a la seva vida. Els medicaments els hauria tret de la farmàcia de la clínica on treballava, i dues treballadores del mateix centre han assegurat que les setmanes abans del crim l'acusada es va autoadjudicar la posició "d'envasar" medicaments. Després, es va detectar un "desquadrament important".

Un abans i un després

La mort de la Yaiza, recordada amb una papallona de colors al Parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat, va marcar un abans i un després en la tipificació dels casos de violència familiar. L'aleshores consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va admetre que aquest cas va passar "desapercebut" i va demanar disculpes en nom de l'administració a la família per haver-la "abandonat". Perquè casos com els de la Yaiza no caiguin en el buit, la Generalitat va modificar el Codi Civil i va crear un registre de violència familiar que està en marxa des de principis d’aquest any. Amb tot, la Yaiza no en forma part, perquè el registre es va posar en marxa amb posterioritat al seu cruel assassinat.

stats