Tribunals
Societat Justícia 28/09/2022

"La meva amiga Alba em va dir que li clavés un ganivet al coll al meu pare"

Les acusacions demanen 34 anys de presó per a la dona, que es defensa culpant el seu exnòvio

3 min
L'Alba i l'Ismael, asseguts al banc dels acusats durant el judici a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaDes d’aquest dimecres a l’Audiència de Barcelona es jutja l’Alba, la dona acusada de manipular un amic que va acabar matant el seu pare per entregar-li 20.000 euros a ella. Per estafar-lo, la Fiscalia i l’acusació particular asseguren que l’Alba es va aprofitar de l’esquizofrènia que pateix l’Ismael i va crear un món paral·lel per a ell: des d’una suposada xicota virtual fins a formar part d’un grup parapolicial que ajudava els Mossos d’Esquadra a lluitar contra el tràfic d’éssers humans. Segons l’Ismael, per a ell tot era tan real que no va dubtar a matar el seu pare quan l’Alba li va dir que era un dels membres de la màfia a qui feia temps que perseguien i que la vida de la seva mare, la seva germana i la seva suposada família virtual corrien perill: “Em va dir que agafés un ganivet i li clavés al coll”. I ell, que havia quedat aïllat pel seu entorn, ho va fer.

Al banc dels acusats, juntament amb l’Alba, s’hi asseu l’Ismael. La Fiscalia i l’acusació particular (que representa la mare de l’Ismael i a la vegada exerceix de defensa del noi) demanen 34 anys de presó per a la dona i l’absolució del jove perquè rebi tractament psiquiàtric. L’Alba declararà dijous, però la seva defensa ja ha deixat clara la seva estratègia al principi del judici. La dona assegura que va crear un món paral·lel a l’Ismael per “fer-li pujar l’autoestima”, instigada per la seva exparella d’aleshores, que era el millor amic de l’Ismael i que la maltractava. "Tenia por de represàlies", ha assegurat el seu advocat, Eloi Castellarnau. "No sabia res del seu trastorn, ni que acabaria matant el pare", ha afegit el penalista, mentre l'Alba s'eixugava les llàgrimes.

Manipulació o deliri?

El que haurà de determinar el jurat popular que jutja el cas és si l’Alba és l’artífex de la manipulació a l’Ismael i si aquest món paral·lel que li va construir va ser realment el que el va portar a assassinar el seu pare. “¿L'hauria matat si no hagués rebut l’ordre?”, li ha preguntat la seva advocada. “No”, ha respost ell, que ha explicat durant la seva declaració al judici que, fruit de l'engany al qual el va sotmetre l’Alba, va arribar un moment que no tenia voluntat pròpia i que es limitava a obeir-la. "No va ser cap deliri meu, me'l van introduir", ha dit.

El jove ha detallat que l'Alba es va convertir en la seva "confident", la persona amb qui compartia les inseguretats pel sobrepès, per no haver tingut mai parella o l'anhel d'"entrar al cos de terra de l’exèrcit com a enginyer informàtic o als Mossos". Les acusacions asseguren que la dona es va aprofitar d'això per construir un món a la seva mida. Li va fer creure que la Júlia –que en realitat era un perfil d'Instagram que ella mateixa controlava– era l'amor de la seva vida, tot i que no l'havia vista mai. "Sempre passava alguna cosa", ha explicat ell. En pocs mesos se li van morir diversos familiars, es va cremar les cames i va patir un accident de cotxe. Després, li va explicar "que tenia un problema als ovaris" i ell va donar-li una mostra de semen a l'Alba perquè ella pogués quedar-se embarassada. Al cap de sis mesos naixien, suposadament, els seus bessons prematurs: "Em va dir que estaven en una incubadora".

Entremig d'això l'Ismael feia vigilàncies "de fins a setze hores" als suposats mafiosos per la unitat parapolicial a qui tampoc va arribar a posar cara mai, tot i que els va transferir fins a 7.000 euros per cursos d'informàtica. Qui rebia els diners era l'Alba. "¿I els seus pares no li deien res?", li ha qüestionat la jutge. L'Ismael assegura que el seu pare era qui més l'intentava "confrontar" amb la realitat i que la família es pensava que estava en una "secta". Un cop l'Ismael ja havia matat el pare, la seva mare i la germana van rebre missatges des del telèfon de la Júlia, que en realitat controlava l'Alba, oferint-los ajuda per buscar "els millors advocats".

stats