Justícia

"Era marihuana podrida": es defensen els mossos acusats de robar plantes decomissades

Els agents processats asseguren que s'enduien les bosses amb les plantes per destruir-les a la deixalleria

Els tres mossos i el matrimoni acusats de traficar amb marihuana comissada a Santa Coloma de Farners
ARA
10/10/2024
3 min

BarcelonaRecta final al judici a l'Audiència de Girona d'un caporal i dos agents dels Mossos d'Esquadra de Santa Coloma de Farners (la Selva) acusats de sostreure marihuana decomissada en operacions policials i després vendre-la a través d'un matrimoni, també acusats a la causa i que no són policies. Aquest dijous ha estat el torn dels interrogatoris als acusats, que només han acceptat preguntes de les seves defenses per exculpar-se. S'han centrat sobretot en dos casos concrets i que estan documentats a la investigació que l'any 2019 va fer la Divisió d'Afers Interns: una caixa amb 3,5 quilos de cabdells i cinc bosses que es van endur de la comissaria. El caporal, a qui la Fiscalia acusa de liderar la trama, ha afirmat que les cinc bosses que es van emportar contenien marihuana podrida.

Segons ha assegurat el caporal, després de parlar-ne amb el cap d'investigació, ell i un dels agents acusats les van portar a destruir a la deixalleria. De fet, ha assegurat que la marihuana decomissada solia causar problemes a la comissaria de Santa Coloma de Farners per la forta pudor que desprenia i perquè se solia guardar dins la caixa del camió, on "es podria fàcilment". "Aquell dia el camió era ple fins al capdamunt de substància verda podrida", ha dit en recordar les bosses que es van emportar de la comissaria. En canvi, ha negat que portessin la marihuana a casa del tercer mosso processat, tal com diu l'acusació, que creu que aquest tercer policia era qui feia d'intermediari amb el matrimoni que després la venia. Segons la versió del caporal, van agafar les bosses amb plantes podrides i les van portar directament a la deixalleria.

L'agent que acompanyava el caporal en el cotxe policial no logotipat que va transportar la marihuana ha declarat en el mateix sentit que el seu superior. Ha assegurat que va ser ell mateix qui va llençar les bosses amb plantes podrides. "Vam anar directes a la deixalleria", ha insistit, i també ha negat que abans anessin a casa de l'altre policia acusat.

Una motxilla o una caixa amb marihuana

Respecte a l'altre capítol que ha centrat la investigació, en què s'acusa aquest agent de portar una caixa amb 3,5 quilos de marihuana comissada a casa del tercer mosso, ha dit que en realitat el que li va portar va ser una motxilla que s'havia deixat a la feina i, com que l'altre feia el torn de matí, havia plegat abans que ell.

El tercer policia acusat apareix en diferents gravacions que va fer Afers Interns quan el seguien durant la investigació. Les imatges l'exposen transportant diverses bosses i una caixa fins a casa del matrimoni acusat de vendre la marihuana decomissada. L'agent ha defensat que el que hi havia a les bosses i a la caixa no era marihuana, sinó "material per anar amb moto". Segons ha dit, els coneixia des de feia anys i la parella li deixava guardar la moto al seu garatge perquè a casa no hi tenia lloc. Fins i tot li havien donat una clau, ha afegit. Quan Afers Interns van registrar la casa d'aquest agent després de detenir-lo hi van trobar marihuana, i al judici ha defensat que era "per a ús personal", perquè patia de mal d'esquena i fumar la droga el relaxava.

També es va trobar marihuana al registre de casa del matrimoni acusat de vendre-la. En el seu cas, hi tenien tota una plantació. La parella ha admès que tenia una relació d'amistat amb el tercer mosso, però no amb els altres dos i, de fet, tots cinc acusats han negat haver tingut una relació entre ells. Pel que fa a les converses telefòniques en què parlaven d'intercanvis de marihuana i de diners, la dona ha assegurat que "en cap moment" ha rebut diners "producte de la droga".

stats