Justícia

Mainat valorarà si perdona part de l’acusació a Dobrowolski

Si el productor canvia d'opinió, es rebaixaria tres anys la petició de presó

3 min
Ángela Dobrowolski, exdona de Josep Maria Mainat, en el judici que ha començat aquest dilluns

BarcelonaEl productor de televisió Josep Maria Mainat valorarà si perdona part de les acusacions a la seva exparella Angela Dobrowolski en el judici en què està acusada d’intentar matar-lo per quedar-se la seva herència. Dobrowolski també està acusada d’un delicte de descobriment i revelació de secrets per haver-se colat al correu del seu exmarit, on va consultar missatges que havia intercanviat amb els seus advocats i que feien referència al seu patrimoni i el procediment de divorci, que la deixaria sense herència. Aquest últim delicte és el que Mainat podria retirar. Si ho fa, ho haurà de formalitzar amb una compareixença al judici, en què ja va declarar dilluns. El canvi d'opinió faria caure també l’acusació de la Fiscalia per aquest mateix delicte, que per norma queda extingit si l’afectat el perdona. En aquest supòsit, la petició de presó que afronta Dobrowolski passaria de 16 a 13 anys, tres menys.

En canvi, l'opció que Mainat retiri l’acusació per intent d’assassinat no és damunt la taula. Fins i tot si ho fes –cosa que la seva defensa descarta–, al tractar-se d’un delicte greu, la Fiscalia podria mantenir l’acusació. Tant l’acusació pública com l’acusació particular que exerceix Mainat a través de l’advocada Olga Tubau reclamen una condemna de 13 anys de presó per intentar matar-lo amb una injecció d’insulina sabent que és diabètic.

L’exmembre de La Trinca ja va explicar dilluns al tribunal com el 23 de juny del 2020 Dobrowolski li va posar unes injeccions de matinada, mentre dormia, que el van deixar semiinconscient i li van provocar una hipoglucèmia greu. Ella, tot i saber els índexs de sucre en sang perquè els va mesurar diverses vegades durant la nit, no va trucar a urgències fins que va creure que "seria impossible pràcticament salvar-li la vida" i, segons el fiscal, va trucar-hi perquè tenia la intenció d’encobrir el seu crim.

Mainat, conscient que aquell dia havia estat "en risc de mort", va dir al tribunal que només volia que condemnessin Dobrowolski "si realment" el va intentar assassinar. Va afegir que una condemna a la seva exparella per intentar matar-lo seria, per a ell, "un dels dies més tristos" de la seva vida, i que encara li "costa molt acceptar" que fos així. La seva declaració també va estar plena de referències a "l’estat mental alterat" de Dobrowolski aquella nit, quan creu que anava "col·locada"; dos extrems que poden servir a la defensa per intentar aconseguir atenuants que rebaixin una possible condemna.

Dobrowolski admet que li va punxar insulina

Aquest dilluns han declarat dues treballadores de la llar de casa de Mainat. Una d’elles va declarar durant la investigació del cas que l’endemà, quan el productor continuava ingressat en una clínica, Dobrowolski li va dir que li havia injectat insulina "per salvar-li la vida". En canvi, durant la investigació ella ha defensat que era una medicació per aprimar-se (però que originalment es fa servir per a la diabetis) anomenada Saxenda. La insulina era contraproduent per a Mainat, i ell mateix va aclarir al judici que mai en tenia a casa perquè, pel seu tipus de diabetis, quan tenia una baixada de sucre, en tenia prou amb prendre un refresc o alguna cosa dolça.

Una altra testimoni ha contradit la versió segons la qual Dobrowolski li va injectar una medicació per perdre pes. Una responsable del laboratori que la produeix ha explicat que aquest medicament podria provocar una hipoglucèmia només en cas d’una sobredosi, que requeriria 24 punxades més que la que va rebre Mainat. A més, els metges de la clínica Quirón han afirmat que Mainat no prenia aquest medicament i que creuen que els símptomes que tenia corresponien a la insulina.

Una segona treballadora de la llar va rebre una trucada de Dobrowolski a les 4.40 hores per demanar-li que anés a la casa per estar-se amb els nens, perquè Mainat "es trobava malament i tenia una baixada de sucre". Quan hi va arribar ja l’atenien en una ambulància, i recorda que ell li va dir: "M’ha volgut matar". L'acusada, ha afirmat, li va replicar: "No diguis ximpleries". Aquesta treballadora també recorda com l’acusada li va assegurar que li havia "salvat la vida" al seu exmarit.

Nerviosa i amb "comportament estrany"

La metgessa del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que va atendre Mainat aquella matinada a casa seva ha recordat que, en un primer moment, a ella i la infermera que l’acompanyava els va "fer la sensació que podria haver mort", però en prendre-li les constants van veure que estava en coma. Dobrowolski no els va dir que li havia posat cap injecció, els ho va dir ell quan va recuperar la consciència. A ella la van trobar molt nerviosa, fins al punt que entorpia la seva feina posant-se pel mig dient que era metge (si bé estudiava l’últim curs de medicina). La doctora ha recordat que la va advertir que, si no es calmava, hauria de trucar a la policia. També han assenyalat el "comportament estrany" de l’acusada els mossos que van revisar les càmeres de seguretat de la casa de Mainat després de rebre la seva denúncia.

stats