Presons

L'aïllament dels presos se sotmetrà a partir d'ara al criteri d'un psiquiatre

El Govern planteja canviar els llençols i s’incentivarà l’acompanyament amb vidres entre cel·les

L’interior de la presó de Brians 1, en una imatge d’arxiu.
14/10/2024
3 min

BarcelonaDes de principis d'any, el pla de prevenció de suïcidis a les presons s'ha activat ja 549 vegades i, en el mateix temps, onze interns s'han llevat la vida. Els departaments de Justícia i Salut han anunciat aquest dilluns la posada en marxa d'un pla de xoc conjunt amb deu mesures per millorar la prevenció del risc de suïcidi en els centres i una revisió del programa marc de prevenció, vigent des del 2019. Entre la desena de mesures que s'aplicaran, i tenint en compte que l'aïllament és un dels múltiples factors de risc de suïcidi als centres penitenciaris, el Govern afegeix una capa més d'avaluació a l'estat del pres abans que entri en una cel·la d'aquestes característiques. A partir d'ara, un psiquiatre dictaminarà si hi ha cap contraindicació i avaluarà la capacitat de cada intern per afrontar aquest règim.

"La recomanació dels psiquiatres ha de tenir efectivitat. Si el psiquiatre diu que té un risc elevat, es buscaran mesures alternatives", ha afirmat la directora general de planificació en Salut, Aina Plaza, en roda de premsa amb el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, i la secretària de Mesures Penals, Elena Pérez. Fins ara, tots els presos rebien una visita mèdica abans d'entrar a aïllament provisional, però ara s'afegirà també una avaluació del risc de suïcidi del pres abans d'entrar-hi. A més, aquells presos inclosos en el pla de prevenció de suïcidis o que hagin rebut l'alta durant l'últim any tindran una reavaluació del risc de suïcidi en cas que ingressin en el règim d'aïllament.

El pla de xoc que han anunciat també preveu treure de l'abast dels presos qualsevol estri amb què es puguin autolesionar. Malgrat que abans d'entrar a les cel·les d'aïllament se'ls requisen els objectes personals, encara hi ha elements amb què es poden fer mal. De fet, el 30% dels suïcidis a les presons entre el 2018 i el 2023 es van dur a terme en aquest tipus de cel·les. Per això, la Generalitat canviarà "al més aviat possible" llençols i tovalloles per altres que estiguin fets amb materials no resistents. També es plantegen canviar els barrots de les cel·les per vidres blindats.

El nou pla també inclou mesures per garantir que els presos se sentin acompanyats. Per exemple, el Govern estudia la possibilitat de crear cel·les bessones d'aïllament. Això vol dir substituir el mur entre dues cel·les per un vidre per tal que els presos estiguin sols, però es puguin veure. Dins del pla de xoc també es desplegarà la figura de l'intern de suport, que ja estava definida, però fins ara no s'aplicava. Aquest fa acompanyament als presos amb risc de suïcidi en els casos en què la solitud sigui un factor que hi influeix. També es comptarà amb la resta d'interns com a agents de detecció. "Moltes vegades són els que poden detectar els senyals d'alerta", ha afirmat Espadaler, que ha afegit que s'implantaran bústies on puguin avisar de conductes que hagin notat en altres interns.

Taula de prevenció a cada presó

El mateix pla de xoc recull que a cada presó de Catalunya es creï una taula de prevenció de suïcidis. Aquesta figura inèdita tindrà representació de tots els equips professionals que treballen en un centre i cada mes revisarà dades d'actuació, activació o desactivació del protocol de prevenció. Espadaler ha subratllat que tindrà capacitat de "traslladar recomanacions a l'equip directiu" i que la seva previsió és que estiguin constituïdes en unes dues setmanes.

Pel que fa a la quantitat de treballadors, Plaza ha assegurat que "l'atenció a la salut mental als centres penitenciaris està totalment garantida, amb una dotació de professionals superior a la que hi ha entre la població general". També ha recordat que a cada presó hi ha "no únicament un psiquiatre", sinó també un psicòleg clínic i un terapeuta ocupacional. A més, ha valorat que la ràtio europea de psiquiatres a les presons és inferior a la catalana: si a la UE de mitjana hi ha un professional per cada 1.000 presos, a Catalunya n'hi ha 1,5.

stats