Salut

Els jutjats de Barcelona reben una segona petició per aturar l'eutanàsia d'un familiar

El primer cas, impulsat pel pare d'una noia de 23 anys, continuarà en suspens fins que el TSJC aclareixi de qui és la competència

3 min
eutanasia

BarcelonaEn un procediment insòlit, la setmana passada un jutjat de Barcelona va aturar de manera cautelar l'eutanàsia d'una noia de 23 anys, que estava prevista per a l'endemà, a petició del seu pare. La jutgessa va acceptar aquesta mesura provisional i d'urgència perquè, si no ho feia, la demanda perdia sentit, però, aquest dimarts, ha convocat totes les parts implicades per conèixer la seva opinió. El procés de mort assistida es mantindrà en suspens fins que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) aclareixi de qui és la competència a l'hora de tirar-lo endavant o si se suspèn definitivament. I mentre aquesta resposta no arriba, el mateix jutjat ja ha rebut una segona petició molt similar: la d'una altra persona que també vol aturar l'eutanàsia d'un familiar. De nou, la jutgessa ha paralitzat el procés de manera provisional i ha convocat els implicats divendres per abordar la qüestió. D'aquesta segona demanda no n'han transcendit detalls, però el que passarà d'aquí a dos dies serà, previsiblement, el mateix que aquest dimarts: la jutgessa va demanar al TSJC que aclareixi de qui és competència el cas.

El dubte que ha plantejat la magistrada s'explica per la falta de precedents. Si el pare de la noia aconsegueix el seu objectiu amb la demanda que ha presentat a través del grup Abogados Cristianos, serà el primer cop que la justícia revoca una autorització d'eutanàsia en contra de la voluntat de la persona que l'ha demanada. A Catalunya, l'òrgan que estudia i valida o denega les peticions de mort assistida és la Comissió de Garantia i Avaluació, que depèn del departament de Salut i està format per sis vocalies de medicina, sis de dret, dues d'infermeria, una de treball social, una de psicologia i una de la societat civil. Davant d'una negativa, la llei de l'eutanàsia preveu que l'afectat pugui recórrer al TSJC. En canvi, no està previst quin camí seguir si és una tercera persona qui la vol aturar, com en aquest cas. "No existeix jurisprudència i, per tant, hi ha dubtes fonamentats sobre la competència", ha explicat l'advocat José María Fernández, que representa l'home que intenta aturar l'eutanàsia de la seva filla.

La convocatòria d’aquest dimarts al jutjat contenciós 12 era només perquè les parts en el primer cas expliquessin el seu posicionament a la jutgessa, ja que no ho van fer abans de la mesura cautelar d’urgència precisament per la pressa amb què es va resoldre. La jutgessa podia no resoldre res, però a l'anunciar la qüestió de competència davant del TSJC ha avançat també que mantindrà la suspensió cautelar a l'espera que el tribunal aclareixi a qui li correspon el cas. Tenint en compte l'agilitat del procediment fins ara, Fernández calcula que això podria trigar entre una i dues setmanes, si bé no hi ha un termini fixat. En tot cas, el debat de fons sobre si se li ha d’administrar d'eutanàsia o s'ha de revocar l'autorització es resoldrà més endavant. Si el TSJC valora que és competent per decidir-ho, ho resoldrà al mateix moment. Si, al contrari, considera que la competència és dels jutjats de Barcelona, tornarà el cas a la jutgessa i ella haurà de dirimir.

Petició avalada pels experts

A la vista d'aquest dimecres hi han intervingut els advocats de la família de la jove, el fiscal i un advocat de la Generalitat, en representació de la Comissió de Garantia i Avaluació, que és la demandada en aquest procediment. Tots tres s'han mostrat a favor de plantejar al TSJC que assumeixi la competència del cas, i tant la Fiscalia com els advocats del pare han demanat mantenir la suspensió cautelar perquè, sinó, seria impossible fer marxa enrere. En canvi, el lletrat de la Generalitat han demanat anul·lar la suspensió de l'eutanàsia i han posat en dubte que el demandant pugui intervenir judicialment en contra de la voluntat de la seva filla, que és adulta, i té l’aval dels experts a la seva petició d’eutanàsia.

En canvi, per al pare, la petició de la noia "no compleix els requisits legals" per rebre l'eutanàsia i està "viciada" per les idees suïcides que té. També afirma que la noia ha canviat diverses vegades d'opinió sobre la mort assistida, fins al punt que al juliol suposadament va escriure una carta demanant que s'ajornés el procés i l'endemà se'n va desdir, sempre segons el pare. L'home també creu que els antecedents psiquiàtrics de la noia invaliden la seva voluntat de demanar l'eutanàsia.

La noia s'ha intentat suïcidar diversos cops i un dels intents va derivar en una lesió medul·lar, però segons defensa el pare això no és una malalta incurable i la seva intenció és presentar al jutjat vídeos que ensenyen el procés de recuperació de la seva filla. En un altre intent d'aturar l'eutanàsia d'aquesta mateixa noia, una amiga de la família va presentar una denúncia penal als jutjats de Vilanova i la Geltrú, però el cas es va acabar arxivant en favor del que se segueix a Barcelona.

stats