Justícia23/03/2022

Un jutjat estudia retirar els equips de respiració dels bombers arran d'unes deficiències

Cita els departaments d’Interior i Treball a petició dels sindicats

BarcelonaEls equips de respiració autònoms (ERA) que fan servir els Bombers de la Generalitat quan porten una botella d’aire comprimit estan sota sospita. La primera alerta va sorgir arran de la mort del bomber Joan Liébana el juny de l’any passat, en l’extinció d’un incendi en un taller mecànic a Vilanova i la Geltrú, perquè l’ERA que portava era antic i no tenia el dispositiu de seguretat home mort, que fa saltar una alarma si el bomber cau a terra o es queda aturat. El departament d’Interior va comprar 650 equips nous per renovar-los però a l’estiu, mentre es feia el canvi, es va descobrir un funcionament anòmal: l’aparell que marca la reserva d’oxigen es congela. Els Mossos d’Esquadra van trobar algunes converses sobre aquest problema dels ERA, que El Periódico ha destapat, durant la investigació per al manteniment dels vehicles dels Bombers de l’empresa Iturri i ara un jutjat estudia retirar els equips.

Els sindicats UGT, CCOO, CATAC i CSIF han presentat una denúncia que ha recaigut en el jutjat social número 12 de Barcelona per demanar que es deixin de fer servir els actuals ERA i se substitueixin. També han fet arribar dues altres denúncies a la Fiscalia de Barcelona perquè investigui un delicte contra la seguretat dels treballadors per part d’Interior i un de prevaricació administrativa per part d’Inspecció de Treball. Segons ha pogut saber l’ARA, el jutjat social ha citat els sindicats, el departament d’Interior i el de Treball abans de decidir si decreta les mesures cautelars que demanen els representants dels bombers. La petició dels sindicats és que s’aturin els serveis amb els ERA actuals mentre se’n compren de nous o, alternativament, que a les intervencions en les quals s'hagin d’utilitzar els equips de respiració sempre hi hagi almenys quatre bombers.

Cargando
No hay anuncios

Dos avisos del fabricant

En els últims dos anys, els equips de respiració, que s’utilitzen en focs en edificis i també poden caldre en incendis forestals s'han portat dues vegades a revisió. L’última auditoria tècnica de Dräger, l'empresa que els fabrica, entregada aquest març, és contundent. “Els danys detectats han de ser reparats com més aviat millor, i es recomana retirar del servei actiu aquells equips que tinguin el mateix problema, ja que poden afectar la salut de l’usuari i, fins i tot, al cap de pocs minuts de funcionament poden generar un tall de subministrament amb risc d'asfíxia”. De fet, el mateix fabricant recorda que "l'any 2020 es va realitzar un informe amb indicacions molt similars". En aquest informe de fa dos anys l'empresa ja recomanava "revisar la qualitat de l'aire de totes les botelles", així com els compressors, "ja que els valors que s'han obtingut estan fora de la norma, amb els riscos que això comporta per a la salut".

Cargando
No hay anuncios

Tot i que el fabricant no deixa clar si els equips patien una mancança d'origen o si s'han deteriorat degut a un mal ús o un manteniment deficient, s'apunta precisament a la qualitat de l'aire que contenen les botelles com l'arrel del problema: "Tot apunta que els equips han estat exposats a un aire que no té la qualitat estipulada en la norma EN12021/14 d'ús respiratori, cosa que perjudica de manera clara i irremeiable el seu bon funcionament, així com la salut de l'usuari", subratlla el segon dels informes emesos pel fabricant aquest mateix mes de març. En aquest document, Dräger també alerta que els equips PSS 90 + BG II estan "en risc d'obsolescència" i recomana netejar totes les botelles i compressors seguint "els procediments" que es marquen en els manuals, per evitar "danys similars".

La denúncia que s'ha presentat a la Fiscalia inclou aquests dos informes tècnics. Els sindicats també hi expliquen que arran dels resultats de les revisions van reunir-se amb la direcció dels Bombers el 18 de març. Segons els representants dels treballadors, els van denegar la possibilitat de deixar de fer servir els equips fins que no es renovessin, però sí que els van assegurar que de manera "immediata" no es farien servir en cap servei si no era amb un "mínim de bombers" com demanaven, a excepció dels serveis de salvament de persones. Els denunciants consideren que el fet que no se substitueixin els equips podria constituir un delicte contra la seguretat dels treballadors i acusen Interior d'haver posat "en perill greu" la vida dels efectius i d'incomplir les normes de prevenció de riscos laborals.