Eutanàsia

Un jutjat de Barcelona atura l'eutanàsia d'una jove a petició del seu pare

L'home ha acudit a Abogados Cristianos perquè creu que els antecedents psiquiàtrics de la filla invaliden la seva voluntat

2 min
El 4% de les morts a Holanda són per eutanàsia.

BarcelonaUn jutjat de Barcelona ha aturat de manera cautelar l'eutanàsia d'una noia de 23 anys, prevista per a demà, a petició del seu pare. A través del grup Abogados Cristianos, l'home va demandar la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya, l'òrgan que depèn del departament de Salut i que ha estat l'encarregat d'avalar i de fer el control previ a l'eutanàsia de la noia. L'home creu que els antecedents psiquiàtrics de la filla invaliden la seva voluntat de demanar la mort assistida.

Ara bé, la interlocutòria que ha aturat el procés aquest dijous no valora els arguments del pare, sinó que es limita a acceptar la mesura cautelar que va demanar l'home per paralitzar l'eutanàsia. La jutgessa només té en compte que, si no accepta aquesta mesura provisional i d'urgència, la demanda del pare perdria sentit després de demà, quan estava previst que la noia rebés l'eutanàsia.

En aquest sentit, la demanda del pare a través d'Abogados Cristianos va demanar al jutjat, al·legant el dret a la vida de la noia, que aturés el procés de mort assistida de manera urgent. Per això, va reclamar que es fes sense esperar a conèixer el posicionament de la Fiscalia i les altres parts implicades, en aquest cas la Generalitat, perquè la demanda recau en la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya.

En aquesta comissió hi ha sis vocalies de medicina, sis de dret, dues d'infermeria, una de treball social, una de psicologia i una de societat civil. Fonts del departament de Salut consultades per l'ARA han insistit que per valorar una petició d'eutanàsia se segueix un procés garantista en què intervenen diferents professionals.

Arguments

Els arguments del pare, que la justícia valorarà més endavant, se centren a dir que el trastorn límit de la personalitat de la noia pot afectar la seva capacitat de decidir lliurement. A la demanda també assenyala que la noia s'havia intentat suïcidar diversos cops i un dels intents va derivar en una lesió medul·lar. També afegeix, sempre segons la versió del pare, que la noia ha "canviat d'opinió sobre la seva eutanàsia diverses vegades els últims dies".

Per això, el pare de la noia considera que no es donen els requisits legals per validar la seva sol·licitud d'eutanàsia, i afirma que en el seu cas no pateix una malaltia incurable sinó que pot millorar. La interlocutòria que avui ha aturat l'eutanàsia de la jove no es pot recórrer, i ara la Fiscalia i la Generalitat tenen tres dies per posicionar-se.

stats