Jutgen el "cas més gran de corrupció als Mossos" per tràfic de marihuana decomissada
Tres agents de Santa Coloma de Farners intenten anul·lar la investigació dient que el seu delator no va tenir dret a un advocat
BarcelonaTres mossos d'esquadra de la comissaria de Santa Coloma de Farners (la Selva) s'han assegut aquest dilluns al banc dels acusats de l'Audiència de Girona per l'inici del judici que, fins divendres, ha d'aclarir si van conxorxar-se per sostreure marihuana comissada en operacions policials i després vendre-la. Es tracta de dos agents i un caporal, que també era cap operatiu del grup d'investigació de la secció de salut pública. Segons l'acusació, van rebre l'ajuda d'una parella de narcotraficants de la zona, que també estan acusats per la mateixa causa. En la primera jornada de judici, les defenses dels mossos han intentat anul·lar la investigació sobre ells posant en dubte el protocol que es va seguir quan un altre traficant —que no està acusat en aquesta causa— els va delatar.
L'origen de la causa es troba en la declaració d'un traficant que va alertar a la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos d'Esquadra d'una presumpta trama de corrupció policial a la comissaria de Santa Coloma de Farners. Segons les defenses, en aquella confessió el traficant va explicar que un caporal li cobrava diners a canvi de no detenir-lo. Amb aquesta declaració, per tant, el delator també es va inculpar de possibles delictes contra la salut pública i de suborn. Aquell interrogatori se li va fer com a testimoni i, un cop es va autoincriminar, els agents d'Afers Interns no van aturar la declaració per oferir-li la possibilitat de tenir un advocat que el defensés a partir d'aquell moment.
Ara les defenses dels policies s'agafen a aquest punt per intentar que tota la instrucció de la causa quedi en paper mullat i, contradictòriament, esgrimeixen els drets de qui els va delatar per defensar-se ells mateixos. Els advocats de les defenses —Carles Monguilod, Benet Salellas i Manel Mir— han sostingut que, des del moment que es va inculpar, el delator hauria hagut de tenir estatus d'investigat en lloc de testimoni i l'opció que l'assessorés un advocat. Que no ho tingués suposa, diuen, una vulneració de drets que “vicia” tota la investigació que va derivar d'aquella declaració.
En concret, les defenses han demanat que el tribunal anul·li nou interlocutòries que formen part de la instrucció i que involucren intervencions telefòniques i les autoritzacions per posar micròfons al cotxe patrulla que usaven els acusats, així com per fer les entrades i escorcolls on els van detenir. Les defenses han demanat al jutjat que valorés aquesta petició abans de continuar amb el judici, però això suposaria suspendre el judici fins a una data incerta tenint en compte l'agenda del tribunal i els magistrats han optat per respondre aquests plantejaments de les defenses en la mateixa sentència.
"El cas més gran de corrupció als Mossos"
Per al fiscal Enrique Barata, aquesta estratègia de les defenses posa en evidència que ho tenen "molt malament" per esquivar una condemna. A ulls de la Fiscalia, el que es jutja aquesta setmana és “el cas més gran de corrupció policial als Mossos d'Esquadra”, i reclama penes a partir de dotze anys de presó i multes a partir de 80.000 euros per als policies. La més alta, per al caporal, a qui acusa de liderar la xarxa, i s'enfronta a una petició de dotze anys i nou mesos de presó i una multa de 84.500 euros. A més, l'acusació pública exigeix que tots tres quedin inhabilitats per treballar al cos de Mossos d'Esquadra durant el temps que duri la condemna. A la causa hi ha cinc acusats en total, i pels dos que no són policies el fiscal ha reclamat condemnes de cinc anys de presó i multes de 80.000 euros.
El fiscal creu que el caporal s'encarregava "d'activar el grup", decidir com i quan s'emportarien la marihuana, i també la quantitat. Després l'ajudava el mosso amb qui acostumava a treballar en binomi, i un tercer policia presumptament s'encarregava d'emmagatzemar temporalment la marihuana a casa seva i "assumia la funció de contacte" amb l'acusat que no és policia, a qui informava sobre la següent recepció de droga. Aquest i la seva parella, que també està acusada, estava al cas de tot i també col·laborava en la venda de marihuana, segons el fiscal.
L'episodi que va precipitar la detenció dels agents va quedar registrat per la càmera de videovigilància de la comissaria de Santa Coloma de Farners, unes imatges que formen part del sumari i mostren el caporal i un dels agents enduent-se sacs de marihuana comissada després d'un operatiu on es van intervenir 168 kg.
Els seus companys els exculpen
Aquest dilluns també han declarat al judici quatre testimonis, tots agents companys dels acusats a la comissaria de Santa Coloma de Farners, que han corroborat que el caporal era el responsable del grup de salut pública i, juntament amb un dels agents acusats, dirigia les entrades i escorcolls relacionades amb el tràfic de drogues. A més, quan el sergent no hi era —com va passar durant diversos períodes al llarg del 2020— assumia les seves funcions.
Tots ells han coincidit a assegurar que “mai” van veure res estrany ni cap comportament que els fes sospitar que els acusats podien estar desviant droga. Els quatre testimonis solien estar sota les ordres del caporal quan tallaven plantes als cultius descoberts, les posaven en caixes i les traslladaven a comissaria. Allà eren els responsables de ficar la marihuana en bosses, precintar-les i deixar-les dins el camió que feia les funcions de magatzem per a la droga requisada.