La jutge denega la llibertat al 'pistoler de Tarragona' el dia abans que rebi l'eutanàsia
La magistrada de Tarragona veu risc que algú l'ajudi a fugir si el traslladen a un hospital convencional
BarcelonaEl jutjat d'instrucció 5 de Tarragona ha denegat la llibertat al pistoler de Tarragona, Eugen Sabau, el dia abans que rebi l'eutanàsia. L'advocat de Sabau havia demanat la llibertat per al seu client perquè es pogués acomiadar de la família des d'un hospital convencional. El pistoler, que va ferir tres excompanys de feina i dos agents dels Mossos d'Esquadra, es troba ingressat a l'hospital penitenciari de Terrassa. En una interlocutòria signada aquest dilluns, la magistrada argumenta que rebrà la mateixa atenció i tindrà les mateixes garanties en un hospital penitenciari que en un de convencional. Però afegeix que, en cas de portar-lo a un altre centre, no tindria vigilància policial i "qualsevol tercer, familiar o amic, hi podria accedir fàcilment i facilitar-li la fugida".
Les víctimes havien demanat a la justícia que paralitzés el procediment d'eutanàsia perquè consideraven que el sistema els havia de garantir una reparació per les lesions patides, però tant la jutge del cas com l'Audiència de Tarragona van argumentar que el pres tenia dret a demanar el procediment. Les dues resolucions explicaven que el fet d'estar privat de llibertat no podia ser un obstacle per accedir a una mort digna i arribaven a la conclusió que el dret a morir dignament havia d'estar per sobre del dret a reparació de les víctimes.
Tampoc no hi va haver discussió quan el cas va arribar al Tribunal Constitucional, que es va pronunciar en el mateix sentit. Ara bé, una cosa és el què i l'altra el com. I en aquest sentit, la jutge de Tarragona considera que el dret que ha demanat Sabau es pot exercir amb les mateixes garanties des de l'hospital penitenciari que des de qualsevol altre centre, on, en canvi, no hi hauria la vigilància policial. La jutge admet que la situació mèdica del pres, que pateix una lesió medul·lar greu que afecta la seva mobilitat i li provoca patiment, ha "mitigat enormement" les possibilitats de l'home de fugir, de destruir proves o de tornar a delinquir, els tres requisits que es valoren a l'hora d'acordar la llibertat provisional d'un reclús.
Cap penediment
Malgrat tot, la jutge té en compte que Sabau té programada l'eutanàsia per a demà mateix i argumenta que, sense vigilància, hi hauria la possibilitat que rebés l'ajuda d'algú per "fugir", i més sabent que en cas de fer-se enrere l'espera un camí judicial "ombrívol", que pot acabar en una condemna de "diversos anys de presó". En aquest sentit, la magistrada creu que la possibilitat d'una fugida es veu "augmentada" pel fet que el pres no ha demostrat mai cap mena de "penediment" pel que va fer, cosa que demostraria que no té cap intenció d'assumir-ne una responsabilitat.
"D. M. E. S. no ha manifestat en cap moment el seu penediment pels fets ni ha demanat perdó a les víctimes, d'on es desprèn una escassa voluntat per la seva part d'assumir responsabilitats pels seus actes, almenys en el procediment judicial en el qual està immers".