Protestes a les presons

Vetar els condemnats per delictes de sang de les cuines de les presons: el primer canvi del nou conseller de Justícia

La conselleria d'Espadaler endureix el protocol aprovat per l'anterior departament

BarcelonaLes persones condemnades per delictes "violents amb resultat de mort o lesions greus" no podran treballar a les cuines de les presons catalanes. Des d'aquest dilluns tots els centres penitenciaris hauran de seguir aquest criteri, emès en forma de circular per part del departament de Justícia, actualment en mans del conseller Ramon Espadaler. Tal com va explicar l'ARA la setmana passada, l'anterior conselleria, liderada per Gemma Ubasart (ERC), va deixar enllestit un nou protocol després de l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric a mans d'un pres que complia una pena de presó per haver assassinat una dona. Aquest protocol pretenia unificar els criteris per treballar a les presons d'una vegada per totes i no vetava de les cuines els condemnats per delictes violents, si bé enduria els criteris per treballar-hi. La mesura havia d'entrar en vigor l'1 d'octubre, però ja feia setmanes que les presons el tenien i s'hi estaven adaptant. Tal com va apuntar aquest diari, la nova conselleria d'Espadaler es guardava la possibilitat d'introduir-hi canvis i finalment ho ha fet.

Concretament, hi introdueix dos canvis rellevants: els condemnats per delictes violents no podran treballar en feines d'especial risc (són alguns tallers productius industrials, la cuina, la fleca, la bugaderia, les botigues i aquelles feines que són fora dels mòduls) i tampoc ho podran fer els que tinguin un resultat del test RisCanvi (que mesura el nivell de reincidència) alt o mitjà. El protocol aprovat inicialment permetia, en canvi, treballar als que tenien un resultat mitjà (com l'assassí de Mas d'Enric), però ara encara s'ha endurit més aquest criteri, tal com ha pogut comprovar l'ARA accedint a la nova circular. A més, hauran d'haver passat sis mesos sense expedients disciplinaris, i un any si abans havien estat en un departament especial.

Cargando
No hay anuncios

"Es tracta d'equilibrar dues qüestions que són d'igual importància: la seguretat a la feina per part dels servidors públics i els drets dels interns, i preservar una cosa que és substantiva, que és la convivència als centres", ha explicat el conseller Espadaler en declaracions a Efe. Per al titular de Justícia, es tracta d'una mesura "de sentit comú", perquè resulta difícil entendre "que algú que té delictes violents, de vegades amb armes blanques, amb resultat de mort o lesions greus, pugui treballar amb determinades eines, com ganivets". Les modificacions en el nou protocol han sigut una de les primeres decisions d'Espadaler i d'Elena Pérez, nova secretaria general de Mesures Penals en substitució d'Amand Calderó.

Més requisits i una avaluació

Els presos que hagin passat pel programa temporal per abordar conductes suïcides i violentes hauran d'haver rebut l'alta d'aquest servei abans de poder treballar en un dels llocs d'especial risc, afegeix la circular. El document estableix també una capa més de requisits per a aquells tallers i servies auxiliars que es presten fora del mòdul, com ara la cafeteria i la bugaderia, i que tindran els mateixos requisits que els llocs de treball d'especial risc.

Cargando
No hay anuncios

També es tindrà en compte una valoració de l'equip del mòdul on viu el pres, que avaluarà el seguiment que està fent el seu programa de tractament (si assisteix a les activitats, sobretot les encaminades a reduir el risc d'actitud violenta), i la unitat de seguretat interior en farà una anàlisi d'idoneïtat quan es tracti d'un pres que es trobi en el programa de supervisió.

La nova norma també estipula els requisits per a tota mena de feines a presó. No hi podran treballar els presos a qui s'hagi obert un expedient disciplinari en l'últim mes, un període que s'estén a tres mesos per faltes greus i a sis per les molt greus. Tampoc podran treballar els presos que tinguin "un trastorn mental actiu i no compensat", indica el document.