Justícia modifica el protocol per contenir els presos davant l'augment d'agressions a funcionaris
Ciuró argumenta que els plans actuals, aprovats per ERC, són de "difícil aplicació"
BarcelonaLa conselleria de Justícia ha decidit modificar la polèmica circular 2/2021 que estableix com s'han de fer les immobilitzacions a les presons catalanes. El protocol el va posar en marxa ERC quan estava al capdavant de la conselleria de Justícia, després de les crítiques rebudes per part de diverses institucions de defensa dels drets humans i del Defensor del Poble. Però la mesura va aixecar polseguera entre els funcionaris que asseguraven que la circular els deixava desprotegits davant d'eventuals agressions dels interns. Quan Junts va arribar al departament es va comprometre a modificar el protocol, sense derogar-lo.
Aquest dijous la consellera Lourdes Ciuró ha aprofitat la compareixença a la comissió de Justícia del Parlament per anunciar els canvis, que entraran en vigor el mes que ve. El departament admet que la circular és de "difícil aplicació" i que en els últims mesos s'ha detectat un augment del 31% de les agressions a funcionaris per part dels interns de les presons. També explica que les autolesions dels presos han pujat un 45% i que, malgrat que les immobilitzacions s'han reduït un 23%, el nou protocol no ha servit per reconduir les situacions més complexes.
Entre els canvis s'inclou que un metge haurà d'examinar l'intern al final de la contenció per supervisar el seu estat i que quan se n'hagi practicat una es comunicarà immediatament al jutge de vigilància penitenciària. També s'ha redactat de nou el document perquè sigui més clar, i es preveu revisar i analitzar periòdicament les mesures que s'apliquin, així com altres alternatives als mecanismes actuals. Per exemple, es preveu estudiar la instal·lació de cel·les encoixinades en lloc de la immobilització mecànica al llit i posar àudio a les càmeres de les cel·les de contenció de les presons que encara no en tenen (Quatre Camins, Brians 2 i la presó de Joves). En aquest sentit, també es crearà un grup de treball.
Formació continuada
Des del Parlament, Ciuró ha assegurat que els objectius del protocol es mantenen intactes, en el sentit que la finalitat continua sent "evitar al màxim que hi hagi d'haver contencions verbals, però sobretot de físiques". Per això el nou protocol també inclou la formació permanent dels treballadors perquè tinguin eines davant d'episodis d'agressivitat dels presos o perquè puguin evitar que situacions com ara un escorcoll o un incendi puguin derivar en una contenció.
Des del departament expliquen que han modificat el protocol després d'escoltar la veu dels equips directius de les presons, els caps d'unitats especialitzades, els sindicats, el Síndic de Greuges i organitzacions de defensa dels drets humans com Irídia, l'Observatori de Dret Penal o la comissió de drets humans del Consell de l'Advocacia de Catalunya.
Increment dels suïcidis
Ciuró ha comparegut davant de la comissió de Justícia després d'una petició del grup parlamentari d'En Comú Podem per parlar sobre els suïcidis a les presons. La consellera ha reconegut que en els últims anys s'ha produït un repunt de suïcidis: en els últims dos anys se n'han registrat 22, a raó d'11 cada any, mentre que anteriorment la mitjana era de set a l'any.
Ciuró considera que el confinament i la pandèmia han passat factura a la salut mental dels presos, igual que a la de la resta de la població. També ha recordat que molts dels interns arrosseguen malalties mentals "no diagnosticades" que dificulten el seu abordatge entre reixes. En aquest sentit, ha recordat que el conveni signat amb el departament de Salut per a l'atenció en salut mental a les presons "permetrà fer un seguiment més extens de les persones vulnerables o amb malalties mentals". Només l'any passat, 467 interns van ser sotmesos al protocol de prevenció del suïcidi i els funcionaris van evitar 152 temptatives de suïcidi, segons les dades del departament.