Tribunals

Arriba a judici l'assassinat de la Yaiza a mans de la seva mare

La dona, que va confessar haver comès el crim per fer mal a l'exparella, s'enfronta a presó permanent revisable

3 min
Imatge de la façana del TSJC

BarcelonaEs deia Yaiza i tenia quatre anys quan la seva mare, tal com va confessar, la va assassinar ofegant-la. Hores abans, la nit del 30 de maig del 2021, l'havia drogada amb un comprimit de lorazepam. Ara el tràgic crim de la Yaiza, que no consta en cap registre com a víctima de la violència familiar, arriba a judici. Aquest dilluns un jurat popular iniciarà a l'Audiència de Barcelona el judici contra la presumpta parricida. Tant la Fiscalia com l'acusació particular demanen presó permanent revisable per a la dona, que està en presó preventiva des del moment dels fets. La seva defensa en demana l'absolució i, alternativament, una pena inferior amb diversos atenuants com el de confessió.

L'escenari del crim va ser l'habitació del pis de Sant Joan Despí on totes dues vivien. Feia dos anys que el pare i la mare de la Yaiza s'havien divorciat i cada setmana la tenia un dels dos. Segons va declarar la mateixa mare, després de matar-la va trucar a l'escola per dir que la Yaiza no podria anar-hi perquè estava malalta. Va fer servir el mateix argument per no haver d'anar a la feina, a la Clínica Plató de Barcelona.

La seva primera declaració va ser per videoconferència des de l'hospital, on va estar ingressada després de suposadament intentar-se suïcidar amb pastilles la mateixa nit. Abans d'això, va preparar diverses cartes. Una, de color verd, anava dirigida al seu exmarit: "Per al Sergio, el culpable de tot això, gràcies". A dins, deia que "no permetria" que la Yaiza estigués "amb una altra dona". "Ara et quedes sense filla i me l'emporto amb mi, que per això l'he parit jo"; "No penso permetre que et quedis amb la meva princesa"; "Sort i gràcies per aconseguir que mati la teva filla", són alguns fragments més de la carta. També hi havia missives per als seus pares en què els demanava perdó.

Preparació

La dona va confessar que feia temps que preparava el crim, i l'anàlisi del seu telèfon mòbil, practicat pels Mossos d'Esquadra, ho va confirmar. "Es localitzen consultes relacionades amb assassinats de nens a mans dels seus pares, que es concreten en els últims dies en cerques d'assassinats fent ús de substàncies depressores juntament amb algun mecanisme de mort per sufocació", conclou l'informe de la policia.

Durant el judici, que durarà fins al dimarts 21 de maig, declararan com a testimonis la mare de l'acusada, que era al pis en el moment dels fets; la tieta de l'acusada, que va trobar el cadàver, i el pare de la nena, entre altres. La mort de la Yaiza, recordada amb una papallona de colors al Parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat, va marcar un abans i un després en la tipificació dels casos de violència familiar. L'aleshores consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va admetre que aquest cas va passar "desapercebut" i va demanar disculpes en nom de l'administració a la família per haver-los "abandonat".

El pare de la Yaiza i l'alcaldessa de Sant Boi durant la descoberta de la papallona que recorda la petita

Perquè casos com els de la Yaiza no caiguin en el buit, la Generalitat va modificar el Codi Civil i va crear un registre de violència familiar que està en marxa des de principis d’aquest any. Amb tot, la Yaiza no en forma part, perquè el registre es va posar en marxa amb posterioritat al seu cruel assassinat.

stats