Un guàrdia civil, primer condemnat a Espanya per difondre 'fake news' contra menors immigrants
L'home ha reconegut al judici haver difós el vídeo d'una agressió a la Xina com si fos a Canet de Mar i ha acceptat una pena de 15 mesos de presó i una multa de 1.620 euros
Barcelona"Aquí teniu el vídeo del mena marroquí de Canet de Mar, aquests a qui donarem la pagueta fins que tinguin 23 anys, els nens de Pedrito Piscinas. Després, per a més inri, la viola; aquests energúmens i aquestes manades de marroquins no sortiran als mitjans", deia el text d'un tuit que es va fer viral el juliol del 2019. Parlava del municipi on s'havia comès una agressió sexual a una dona i on quatre mesos abans s'havien produït dos atacs racistes consecutius contra un centre que atenia menors estrangers no acompanyats. Sota la piulada s'hi podia veure un vídeo de 45 segons gravat per una càmera de videovigilància en què un home agredia una dona al carrer amb cops de puny al cap i puntades de peu. Després li intentava abaixar els pantalons i l'arrossegava per terra agafant-la pels cabells. Les imatges eren reals, però no eren de Canet de Mar. Es tractava d'un vídeo que la policia xinesa havia difós un mes abans per intentar identificar l'agressor. Aquesta piulada s'ha convertit en l'objecte de la primera condemna per fake news que es dicta a l'Estat.
L'autor del missatge, un guàrdia civil que ha estat jutjat avui a l'Audiència de Barcelona, ha reconegut haver publicat la piulada amb l'objectiu de "denigrar" els menors estrangers no acompanyats i ha acceptat una condemna lleugerament inferior als dos anys de presó que demanava inicialment la Fiscalia. Finalment, se li han imposat 15 mesos, que no haurà de passar entre reixes perquè no té antecedents penals. El tuitaire, que ha tancat voluntàriament els seus comptes de Twitter, Facebook i Instagram (aquest últim fa tan sols una setmana) també haurà de pagar una multa de 1.620 euros i durant 5 anys no podrà treballar en cap feina que impliqui contacte amb menors. A més, la Fiscalia ha demanat al tribunal que li prohibeixi obrir nous perfils a les xarxes socials amb continguts discriminatoris i que hagi de fer un curset de reinserció basat en temes d'igualtat. Per la seva banda, el cos armat li ha obert un expedient disciplinari.
La sentència calca l'escrit d'acusació del fiscal responsable del servei de delictes d'odi a Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, i té en compte que la piulada va ser vista 21.900 vegades, el missatge va ser retuitejat 19 vegades, va tenir 13 m'agrada i va generar 93 comentaris. Segons el fiscal, l'objectiu del tuitaire era "difamar de manera global i injusta els menors estrangers no acompanyats", associant-los amb "accions violentes" i, particularment, amb agressions sexuals, per "desacreditar-los". També l'acusa d'actuar amb "menyspreu a la veritat" i d'aprofitar-se de les facilitats que ofereix Twitter per difondre missatges de manera "massiva i indiscriminada" per "generar o augmentar entre la població el sentiment de rebuig i fòbia" sobre aquest col·lectiu.
El tribunal també té en compte que aquesta no era l'única piulada racista de l'home. La unitat especialitzada en radicalismes dels Mossos d'Esquadra que va analitzar el cas en va detectar onze més, amb missatges que relacionen imatges o notícies de fets violents amb persones immigrants. En alguns dels missatges hi afegia simbologia d'ultradreta o supremacista.
Nou judici
Aquest ha estat el primer judici i la primera condemna per fake news a Catalunya i a l'Estat. Però l'Audiència de Barcelona té pendent un altre judici contra un altre tuitaire acusat de denigrar els menors estrangers no acompanyats amb una publicació similar a les xarxes. Es tracta d'un usuari que va difondre un vídeo d'una baralla d'estudiants brasilers com si hagués passat a les comarques de Barcelona i els protagonistes fossin altre cop menors immigrants sense referents. El fiscal de delictes d'odi demana per a ell una condemna propera també als dos anys de presó.