Tribunals

Els investigadors dels Mossos neguen que la mare de la nena Yaiza tingués un trastorn

Els agents que la van detenir a l’hospital recorden que no va mostrar cap emoció quan li van comunicar el motiu de l'arrest

Imatge de l'acusada durant el judici.
15/05/2024
2 min

Barcelona"Segur que no tenia cap malaltia, i tampoc ens en va arribar cap indici". Amb aquestes paraules el responsable dels Mossos d'Esquadra d'investigar l'assassinat de la Yaiza en mans de la seva mare ha descartat que tinguessin cap evidència que la parricida confessa patís un trastorn mental i que no sabés el que feia en el moment del crim, el maig del 2021. La tercera sessió del judici a l'Audiència de Barcelona amb jurat popular contra Cristina Rivas per haver matat la filla, de quatre anys, i després haver-se intentat suïcidar ha continuat aquest dimecres amb les declaracions dels investigadors i agents que van fer la primera atenció al pis on vivien, a Sant Joan Despí.

El fiscal va resumir durant la primera sessió del judici, aquest dilluns, que "ningú discutirà" que la mare és l'autora de l'assassinat, tal com ella mateixa va confessar, però hi ha una qüestió "primordial", i és l'estat mental de l'acusada. La defensa de Cristina Rivas esgrimeix que la seva clienta patia un trastorn que provocava que no fos conscient del que feia per mirar de rebaixar la pena a la qual s'enfronta, que és de presó permanent revisable. Un extrem, però, que ni la Fiscalia ni l'acusació particular, que representa el pare de la criatura i exmarit de l'acusada, es creuen. Consideren que Cristina Rivas feia setmanes que planificava el crim i que així ho demostren diverses proves com les cerques al mòbil, les cartes de suïcidi dient que ho havia fet per fer mal al pare i els medicaments que hauria anat robant de la seva feina, la Clínica Plató. Aquest dilluns van declarar les companyes de feina i, a més de dir que el seu comportament era normal, van confirmar aquest "desquadrament" dels medicaments amb els quals després va drogar la filla i es va intentar suïcidar.

També van declarar el pare de la criatura i la seva àvia materna, que van qualificar Cristina Rivas de "manipuladora" i, així com la majoria dels testimonis de l'entorn familiar, van descartar un trastorn mental. I també ho han descartat els investigadors dels Mossos que van portar el cas. "¿Estava desconnectada de la realitat?", ha preguntat el fiscal. "Totes les declaracions que van prendre al seu entorn ens van revelar que portava una vida normal i corrent", ha respost el responsable de la investigació. De fet, l'agent que li va comunicar la detenció un cop la dona ja estava a l'hospital ha assegurat que quan li va dir el motiu pel qual l'arrestaven no va mostrar "cap sentiment".

Els agents de la policia han explicat que l'escenari del crim era "evident" i que en cap moment no van tenir una hipòtesi que no fos que la mare era l'assassina de la filla. "L'escena que ens vam trobar era difícil d'explicar. Tot estava molt ordenat i pulcre, cosa que no és normal, però alhora era molt macabre", ha recordat un dels mossos, i ha descrit com l'àvia de la criatura i la seva tieta àvia estaven "tirades a terra plorant, alterades i en un estat d'ansietat molt gran" després de descobrir el cadàver.

Un abans i un després

La mort de la Yaiza, recordada amb una papallona de colors al Parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat, va marcar un abans i un després en la tipificació dels casos de violència familiar. L'aleshores consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va admetre que aquest cas va passar "desapercebut" i va demanar disculpes en nom de l'administració a la família per haver-los "abandonat". Perquè casos com els de la Yaiza no caiguin en el buit, la Generalitat va modificar el Codi Civil i va crear un registre de violència familiar que està en marxa des de principis d’aquest any. Amb tot, la Yaiza no en forma part, perquè el registre es va posar en marxa amb posterioritat al seu cruel assassinat.

stats