Hisenda només recupera als tribunals la meitat del frau fiscal
La majoria dels 14,3 milions d'euros defraudats a Barcelona es van retornar per una sentència de conformitat
Barcelona41 de les 50 investigacions que va tramitar l'any passat el servei de delictes econòmics de la Fiscalia de Barcelona eren per delictes contra la hisenda pública. Un 82% del total. En la majoria dels casos es tracta de frau en el pagament de l'impost de l'IRPF, un delicte poc habitual fins fa uns anys, però que ara és el tipus de defraudació més freqüent, fins i tot per davant de la de l'IVA i l'impost de societats. Tot i que la majoria dels casos jutjats van acabar amb condemna (només se'n van absoldre un 26%), l'administració pública tan sols va recuperar la meitat dels diners defraudats.
En concret, es van recuperar per la via penal 14,3 milions d'euros dels 27 que s'havien defraudat deixant de pagar l'impost que pertocava. Segons la responsable del servei de delictes econòmics de la Fiscalia de Barcelona, Carmen Martín, aquests diners van arribar fruit d'un pacte de conformitat entre els autors del frau fiscal i les acusacions. En aquest tipus d'acords, els condemnats reconeixen els fets i paguen les quotes defraudades a canvi d'una rebaixa en la pena. I això assegura el retorn dels diners a l'erari públic, cosa que no passa en les sentències sense conformitat si el condemnat es declara insolvent.
Dilacions
Malgrat la garantia de rescabalar els diners que suposen les sentències de conformitat, de vegades la Fiscalia es veu obligada a buscar aquest tipus d'acords pel temps que les causes triguen a arribar a judici. Moltes vegades el frau no es detecta en el mateix exercici que s'ha comès, sinó quan Hisenda fa la inspecció corresponent. Després cal que l'organisme faci el seu informe (pot trigar fins a dos anys més), i a això cal afegir-hi el temps que duri la investigació penal, cosa que es tradueix en molts dels casos en un atenuant de dilacions indegudes.
"No trobem solució per assenyalar més ràpidament alguns casos", apunta Martín, que explica que aquests endarreriments poden acabar traduint-se en una rebaixa que situï les penes finals en pocs mesos de presó per als casos més antics que hagin trigat més a jutjar-se, que també veuran reduïdes al 25% les multes inicials que els podien aplicar.
Si bé Hisenda només va recuperar la meitat dels diners defraudats per la via penal el 2022, aquest registre supera el de l'any anterior. El 2021 van retornar a l'erari públic 10 dels 46 milions defraudats.