Tribunals

La Fiscalia exculpa un dels policies infiltrats en moviments socials de Barcelona

El ministeri públic demana al jutge que no admeti a tràmit la querella de sis activistes

Agents de la Policia Nacional en una imatge d'arxiu.
13/09/2023
2 min

BarcelonaLes dones van donar el seu consentiment lliurement i el policia no va abusar de la seva condició d'agent per anar-se'n amb elles al llit. Aquests són els dos principals arguments amb els quals la Fiscalia exculpa el segon policia infiltrat en moviments socials de Barcelona. Sis activistes del barri barceloní de Sant Andreu van querellar-se finalment contra aquest agent després de saber que l'home amb qui havien mantingut relacions sexuals durant un temps era en realitat un agent de la Policia Nacional que s'havia infiltrat en moviments anarquistes entre juny del 2020 i desembre del 2022 per extreure'n informació, tal com va avançar La Directa. Ara, el ministeri públic ha demanat al jutge que porta el cas que arxivi la demanda, perquè no hi veu "indicis de cap delicte".

De fet, el fiscal recorda que els agents infiltrats no són els únics policies que amaguen la seva condició o simulen una altra identitat, i cita com a exemple els casos d'agents de seguretat ciutadana que patrullen de paisà per prevenir furts o investigar el tràfic de drogues o dels agents d'intel·ligència. Malgrat que aquesta figura no està regulada legalment, la Fiscalia considera que l'àmbit penal no és el lloc per discutir com s'hauria de desenvolupar aquesta tasca policial. Ara bé, sí que obre la porta a la possibilitat que les querellants recorrin a la via civil o a la contenciosa administrativa si consideren que els han vulnerat algun dret o han patit algun dany patrimonial. Per al ministeri públic, aquesta seria la via "més idònia" perquè el cas pogués prosperar.

Les sis activistes que es van sumar a la querella conjunta acusaven el policia infiltrat –que responia a les inicials D. H. P.–, dels delictes d'agressió sexual, contra la integritat moral o tortura, descobriment i revelació de secrets i impediment de l'exercici dels drets civils. En un escrit entregat al jutjat del cas, la Fiscalia els descarta un per un. Pel que fa al delicte sexual, la Fiscalia considera que l'agent no tenia per què revelar la seva professió a les dones i descarta que l'home "abusés de la seva condició de policia" per mantenir-hi relacions sexuals. En aquest sentit, subratlla que les querellants van acceptar "lliurement, sense violència ni intimidació" mantenir-hi relacions.

Amb aquest mateix argument, el ministeri públic descarta que el policia "humiliés o vexés" les activistes perquè se'l pugui investigar per un delicte contra la integritat moral o tortures, fins i tot encara que se n'anés al llit amb elles per extreure'ls informació, perquè no creu que l'acte sexual en si tingués una connotació "degradant". "El fet que les querellants tinguin sentiments de malestar a posteriori no converteix la seva experiència en un acte degradant", conclou el fiscal que firma l'escrit.

La seva ideologia "no era cap secret"

Finalment, la Fiscalia tampoc creu que el policia cometés un delicte de revelació de secrets, perquè no consta que els intervingués cap document o cap trucada, o que les gravés. De fet, el fiscal subratlla que la ideologia de les querellants "no era cap secret". A més descarta que l'agent vulnerés el dret a la vida privada i familiar de les sis dones, el seu dret d'associació, seguretat personal, dignitat o llibertat ideològica.

stats