Medi Ambient

La Fiscalia demana 6 anys de presó als directius de l'empresa que va contaminar el Besòs

La indústria de Montornès va augmentar la producció de dissolvent incomplint la llei i evitant el control del Govern

La Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona ha demanat condemnes de sis anys de presó per a tres directius de l'empresa Ditecsa en la causa que investiga l'incendi en la seva planta de reciclatge de residus a Montornès del Vallès (Vallès Oriental) l'11 de desembre del 2019. En paraules del fiscal, el foc va desencadenar un "desastre ecològic de la magnitud més gran" al riu Besòs, on els efectes van durar dies i van morir milers de peixos. Per les clavegueres es van vessar unes 99,1 tones de dissolvent que van anar a parar al sistema d'Aigües de Montornès, de les quals 21 van ser vessades sense depurar cap al riu.

L'escrit d'acusació, que ha avançat El Periódico i ha consultat l'ARA, exposa que l'empresa va anar augmentant durant anys la producció de dissolvent reciclat, la qual cosa suposava una acumulació important de residus tòxics i perillosos. Ho van fer, diu el fiscal, sense respectar la normativa ambiental sobre gestió de residus i de productes perillosos, i sense aplicar les correccions que li va ordenar la Generalitat en renovar la seva autorització ambiental. Els tres directius estaven al corrent de la situació, les últimes modificacions que van fer en la producció ni tan sols les van comunicar a l'administració, i els atribueix un delicte contra recursos naturals i un altre contra la protecció de la flora i la fauna.

Cargando
No hay anuncios

Sense aquesta informació, l'administració no va poder valorar si calia un nou estudi d'impacte ambiental per renovar l'autorització de la planta, que hauria suposat mesures més exigents per protegir la salut i el medi ambient en la gestió de residus. Els directius no van demanar modificar el permís, tot i que sabien que era necessari, "evitant així de manera conscient que l’administració pogués tornar a avaluar ambientalment l’activitat de gestió de residus tòxics i perillosos" i imposar-los mesures més exigents, conclou el fiscal.

Sabien que podia passar

El foc va començar quan un treballador del torn de nit manipulava dissolvents o residus en un bidó, que va començar a treure fum. L'escrit del fiscal posa en evidència que els treballadors no estaven prou formats per a una situació així i, per això, no van intentar apagar el bidó ni el van apartar de la resta de residus tòxics, sinó que van sortir corrents. Així, el fiscal assenyala que els tres acusats sabien que la situació podia ocórrer quan van decidir "no adoptar cap mesura eficaç per evitar l'origen de l'incendi". Quan va originar-se el foc, a la planta hi havia entre 1.175 i 1.430 metres cúbics de dissolvents.

Cargando
No hay anuncios

L'aigua de l'extinció del foc va arribar al riu Besòs i va provocar la mort de diferents espècies de peixos, com ara carpes, bagres i anguiles, una espècie en perill d'extinció en aquesta zona. En aquell moment, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va qualificar de "molt alt" l'impacte ecològic. Ja abans de l'incendi, l'empresa havia estat multada dues vegades per la Generalitat: una amb 10.000 euros per una qüestió ambiental i una altra amb 48.000 euros per excés d'emmagatzematge.

Cargando
No hay anuncios

A més de les penes de presó, la Fiscalia també reclama una multa de 2,2 milions d'euros a l'empresa per haver contaminat el riu i demana que es prohibeixi a la companyia tornar a treballar en reciclatge de residus perillosos. Per als tres directius exigeix una multa de 16.200 euros per a cadascun, i que durant quatre anys quedin inhabilitats per treballar en la gestió de residus. També reclamen que indemnitzin l'ACA per les despeses de recuperació ambiental del riu i els aqüífers; al Consorci Besòs-Tordera i a Nedgia per danys a les seves instal·lacions, i als Bombers de la Generalitat per les despeses d'apagar el foc a la indústria.