Violència masclista

Fins a 12 anys de presó per als tres acusats d'haver prostituït menors tutelades a Barcelona

Els jutges tenen "infinitat de proves" que demostren que els homes captaven les noies en un pis del Clot

3 min
Judici a tres acusats de prostituir i violar menors tutelades

Barcelona"No acollien noies sense llar per altruisme, sinó que aprofitaven que eren adolescents en situació de vulnerabilitat, per la seva edat i la seva situació –eren tutelades i vivien en centres de protecció–, per oferir-los diners i consum de substàncies per mantenir-hi relacions sexuals". Els magistrats de l’Audiència de Barcelona que han jutjat tres homes acusats de prostituir menors tutelades en un pis del barri del Clot no han aconseguit prou proves per demostrar les múltiples agressions sexuals a les tres noies que van declarar contra ells, però sí que tenen "plenament acreditat" que en aquell pis eren constants les anades i vingudes d’adolescents, la majoria tutelades que s’havien escapat de centres de protecció, amb qui tenien sexe a canvi de diners. Els jutges asseguren que tenen "infinitat de proves" de la captació de menors tutelades en aquell pis.

La condemna més alta, de 12 anys de presó, és per al Mohammed. És el més jove dels tres acusats –tenia 24 anys en aquell moment– i va ser parella d’una de les víctimes, que llavors en tenia 17. Es van conèixer per Instagram, on solia captar noies per a "festes" en un pis del carrer Mallorca, i ella mateixa va animar més amigues a anar-hi.

Com les altres dues denunciants de la causa, la noia vivia en aquell moment al centre residencial d'acció educativa (CRAE) Kairós del Poble-sec de Barcelona. Per al tribunal ha estat clau la fiabilitat del seu testimoni, perquè va passar uns tres mesos vivint-hi i també va aclarir al tribunal que, més enllà de les tres víctimes que hi ha en aquesta causa, en aquell pis sovint va veure més noies de centres de protecció amb qui els acusats tenien sexe. De fet, va ser ella qui va alertar la direcció del CRAE Kairós, que van portar el cas als Mossos d’Esquadra.

Nenes a canvi de droga

La noia va explicar al judici que diverses vegades el Mohammed i el Pablo, un altre dels acusats, li havien ofert diners a canvi que tingués sexe amb el tercer, el Miguel, amb la intenció que ell els portés droga a canvi. "Si no portaven nenes, ell no portava droga", va afirmar la noia als jutges. El tribunal ha condemnat el Mohammed per dos delictes de prostitució de menors, sobre aquesta i una altra noia que tenia 14 anys.

En el cas de la segona, també hi va participar el Pablo, que assumeix una condemna de 9 anys de presó. El Miguel, per la seva banda, només està condemnat per un delicte contra la salut pública (com els altres dos) per la gran quantitat de droga que tenien i, en el seu cas, la pena és de 4 anys de presó. En canvi, el tribunal els ha absolt a tots de les agressions sexuals a les noies perquè no ha pogut demostrar que quan tenien sexe amb elles estaven en estat de semiinconsciència per les drogues que els havien donat, de vegades sense que elles se n’adonessin.

La sentència també imposa multes de 3.240 euros per al Pablo, de 6.236 euros per al Mohammed i de 296 euros per al Miguel. Respecte a les noies, el Pablo i el Mohammed hauran d’indemnitzar amb 6.000 euros cadascuna de les víctimes i el tribunal els imposa una ordre d’allunyament. A una altra de les víctimes, el Mohammed l’haurà d’indemnitzar amb 6.000 euros més i també té prohibit acostar-s’hi.

La Fiscalia i la Generalitat, personada com a acusació particular, havien demanat per als acusats penes d’entre 14 i 20 anys de presó, ordres d’allunyament per a tots tres i indemnitzacions de 7.000, 8.000 i 30.000 euros a les noies. Per la seva banda, les defenses havien demanat l’absolució dels tres homes.

El Pablo i el Miguel ja van arribar a judici en presó provisional, mentre que el Mohammed estava en llibertat provisional i encara hi continua després de conèixer la sentència. De fet, el judici va començar un dia més tard del que estava previst perquè no es va presentar a la primera cita. El tribunal va dictar una ordre de cerca i captura que no va fer falta executar perquè ell mateix s’hi va presentar l’endemà.

stats