Cas Bombers: Pardo al·lega que el 2% era un marge de despesa variable i no una comissió
L'exdirector general d'Emergències assegura a la jutge que van fer desaparèixer aquest concepte en el contracte del 2019
BarcelonaLa tesi de l'existència de comissions en els contractes de manteniment dels Bombers de la Generalitat es desinfla. Tot i que la jutge que investiga les presumptes irregularitats manté la causa oberta per malversació, prevaricació, corrupció i falsedat de documents públics, la investigació cada vegada se centra més en aquest últim delicte. Tots els testimonis que han declarat fins ara i dos dels investigats han negat l'existència de suborns. L'últim en fer-ho ha estat l'exdirector general d'Emergències, Manel Pardo, que aquest divendres ha declarat davant de la jutge. Segons fonts properes al cas, Pardo ha explicat que el 2% que va anotar en un document no és una comissió com sospitaven els Mossos d'Esquadra, sinó un percentatge de despesa variable que s'havia pagat a l'empresa des del 2012 per les reparacions imprevistes o que quedaven fora del contracte.
Tots els contractes amb Iturri des del 2012 incloïen un capítol de despeses variables que podien oscil·lar entre el 2% i el 9,5% del preu de la reparació. Pardo -que va ser director dels Bombers entre juny del 2018 i juny del 2021- hauria explicat a la jutge que el seu equip va fer desaparèixer aquesta clàusula en el contracte del 2019, segons les fonts consultades.
La tesi de la defensa de l'exdirector -que exerceix la penalista Judit Gené- és que el contracte de manteniment dels camions de Bombers estava infradimensionat perquè cada any es dotava amb la mateixa quantitat econòmica tot i que el parc de vehicles era cada vegada més vell i requeria més manteniment. Això implicava que quan s'esgotaven els diners es continuaven fent les reparacions però pagant un recàrrec, un concepte que es va fer desaparèixer a partir del 2019. A més, les factures no es cobraven en aquell moment -perquè ja s'havia esgotat el pressupost- sinó l'any següent, a través d'un reconeixement extrajudicial del deute.
No signava factures
El problema, però, era que en les factures s'alterava la data de la reparació perquè semblés que s'havia fet l'any següent. Pardo ha explicat a la jutge que tot i que els investigadors l'identifiquen en algun moment com la persona que firma alguna de les factures, en cap cas portaven la seva signatura, perquè les tramitava l'àrea econòmica de la direcció, que no està investigada en el cas. Tampoc no signava l'adjudicació dels contractes sota sospita, ha assegurat.
La jutge revisa aquestes factures per determinar si efectivament es corresponien amb treballs reals encara que se n'hagués alterat la data -com apunten els investigats- o si es van pagar per conceptes no realitzats. En el mateix cas també estan investigats els bombers de la subdirecció general tècnica, que encara han de declarar davant de la jutge i que han estat apartats.