Justícia

Europa avala l’eutanàsia del 'pistoler de Tarragona', que la va rebre abans de ser jutjat

El Tribunal Europeu de Drets Humans nega que la mort digna de Sabau impedeixi la indemnització de les víctimes

Laia Galià
2 min
Una imatge del pistoler de Tarragona amb dues armes de foc a les mans i envoltat de munició.

BarcelonaEugen Sabau, conegut com el pistoler de Tarragona, va rebre l’eutanàsia el 23 d’agost del 2022. La seva mort digna va implicar tancar la causa penal contra ell, que uns vuit mesos abans va entrar armat a l’empresa on havia treballat com a vigilant de seguretat i va deixar ferits greus tres excompanys. En la fugida va ferir a trets un mosso d’esquadra i després es va atrinxerar en una masia de Riudoms. Durant el dispositiu policial per atrapar-lo va patir una lesió medul·lar que el va deixar tetraplègic. Sabau va demanar l’eutanàsia davant les crítiques de les víctimes, que volien que el cas arribés a judici per garantir el seu dret a rebre una compensació per les ferides patides. La jutgessa instructora, l’Audiència de Tarragona i el Tribunal Constitucional (TC) van rebutjar aturar l’eutanàsia per esperar que se celebrés el judici, i aquest dijous el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) també ha avalat les tres resolucions.

En una resolució que respon a la reclamació del mosso d'esquadra ferit, el Tribunal d’Estrasburg declara inadmissible la seva demanda i assenyala que la fi de la causa penal arran de la mort de Sabau no impedeix que les víctimes puguin reclamar una indemnització als seus hereus. En el cas del policia, la seva condició de treballador públic fa possible que sigui l’administració qui se n’encarregui.

De fet, l’advocat de l’agent, José Antonio Bitos, ha presentat aquest dijous mateix un recurs contenciós contra la negativa de la conselleria d’Interior a indemnitzar-lo. En declaracions a l’ARA, Bitos ha recordat que el policia ja va reclamar que l’administració el rescabalés, però el departament no va respondre la seva petició, de manera que passats tres mesos va quedar desestimada automàticament. Ara, l’advocat confia que la decisió del TEDH donarà força a la reclamació judicial que ha presentat per intentar que la Generalitat indemnitzi el policia, que va necessitar tres operacions i més d’un any de baixa per poder-se reincorporar com a investigador a Reus.

Per la seva banda, l'advocat del vigilant de seguretat, Gerard Amigó, ha celebrat la decisió del TEDH. En declaracions a l'ACN, ha valorat que "no s'ha vulnerat cap dret fonamental" dels implicats, i creu que l'actuació de la instructora i l'Audiència de Tarragona al rebutjar aturar l'eutanàsia de Sabau va ser "exquisida". Amigó ha assegurat que les víctimes del tiroteig no han presentat fins ara cap demanda civil per reclamar indemnitzacions, cosa que li sembla "sorprenent". També ha recordat que la germana del pistoler va denunciar l'actuació policial d'aquell dia, que considera "desproporcionada". Arran d'aquesta denúncia, el jutjat d'instrucció 1 de Reus ha citat a declarar onze mossos el mes de novembre.

stats