Estafa a la sanitat pública: revenen més de 700 tractaments de fertilitat aconseguits amb receptes falses
Un treballador d'un CAP retirava els productes i una altra acusada els anunciava en webs de revenda com Wallapop
Barcelona“No tenia ni un cèntim, no tenia diners... I estava boja per ser mare”, ha explicat Inmaculada C, una de les acusades per estafar la sanitat publica que ha intervingut al judici que ha començat aquest dimecres a l’Audiència de Barcelona. Aquesta veïna d’un municipi de Sevilla va buscar en pàgines web de revenda fins que va trobar un preu que podia pagar per aconseguir un tractament de fertilitat. La policia ja tenia constància d’aquest mercat “altruista” en què dones que ja han aconseguit quedar-se embarassades revenen a un preu més baix la medicació que ja no els cal continuar prenent. Però aquest cas era diferent. Inmaculada C. va comprar –i després revendre– medicaments que va aconseguir a través d’un home, Jorge A., que no els havia pagat. Ell mateix ha admès aquest dimecres a l’Audiència de Barcelona que durant més d’un any va aconseguir a cost zero fins a 722 caixes de tractaments de fertilitat en una farmàcia presentant 564 receptes falsificades.
Segons ha explicat en la primera sessió del judici, Jorge A. falsejava receptes amb talonaris robats al CAP Barraquer de Sant Adrià de Besòs, on treballava al servei de neteja i des d'on tenia accés a informació dels pacients d'altres ambulatoris de la zona. L'estafa, que també involucra una clínica de fertilitat de Palma, va costar 226.239 euros a l'Institut Català de la Salut (ICS), que s'ha personat com a acusació. El principal acusat, a qui la Fiscalia reclama una condemna de 17 anys de presó, ha reconegut que entre 2016 i 2017 es va endur talonaris sencers de receptes en paper i va convertir-los en prescripcions de tractaments, subvencionats al 100%, afegint-hi el segell del metge i l’etiqueta del pacient. De fet, aquest dimecres han desfilat per la sala de judici prop d’una desena de metges que, teòricament, havien prescrit tractaments de fertilitat, però que no reconeixen la seva firma en les receptes. A més, treballen en especialitats que no tenen res a veure amb els tractaments de fertilitat.
Segons les acusacions, almenys tres persones més estarien involucrades en aquesta estafa. Es tractaria de la mare d'Inmaculada C., una farmacèutica, Susanna C., i la propietària d'una clínica de reproducció assistida que va redirigir pacients perquè compressin tractaments més barats, Belén L. Qui s'enfronta a la petició de condemna més alta és Jorge A., per qui la Fiscalia reclama 17 anys de presó, seguit d'Inmaculada C. (11 anys i mig), la seva mare (9 anys), Belén L. (4 anys) i la farmacèutica Susanna C. (4 mesos).
Quinze receptes alhora
En el moment dels fets, i tot i que ja estava molt estesa la recepta electrònica, continuava havent-n'hi de paper. La normativa també diu que cal mostrar la targeta sanitària del pacient. Com s'ho feien Jorge A. i Inmaculada C. per aconseguir que se'ls dispensés els tractaments?
En la seva declaració, l'acusat ha explicat que, un cop havia falsejat les receptes, anava a la farmàcia més propera al CAP on treballava i demanava a Susanna C. els medicaments. "Jo li donava les receptes i ella em donava els productes. Em va preguntar: «No són molts?». Jo li vaig dir: «Sí, no passa res, no?», i ella em va dir: «No, no passa res»", ha explicat. Per la seva banda, la farmacèutica s’ha excusat dient que confiava en la veracitat de les receptes i que pensava que l’home era "un bon client". Amb aquelles vendes, ha insistit, va aconseguir uns beneficis "molt petits", que ha xifrat en uns 15.000 euros al llarg de més d'un any.
Durant aquell any, Jorge A. va ser un habitual a la farmàcia. De fet, ha reconegut que alguns dies presentava una quinzena de receptes alhora, a nom de diferents pacients. "Hi anava cada dia", ha corroborat Inmaculada C. De fet, el que va aixecar les sospites va ser la gran quantitat de receptes subvencionades d'aquest tipus de fàrmacs que va dispensar la farmàcia. Com ha explicat al judici un investigador de la Guàrdia Civil, l'administració va denunciar-ho després de fer una inspecció al local, on la farmacèutica va descriure l'home que li comprava els tractaments.
Un cop retirats els tractaments, Jorge A. els enviava fins a Sevilla perquè Inmaculada C. els revengués. Després d'un primer contacte pel web Milanuncios quan ella buscava un tractament que pogués pagar-se, la dona va acabar fent d'intermediària i ella mateixa oferia a Wallapop i altres pàgines web els medicaments que li arribaven. Després, ha assegurat, transferia a l'altre acusat part dels beneficis que havia aconseguit.
La mare d'Inmaculada C., Concepción, també està acusada perquè alguna vegada va entregar i cobrar paquets a les clientes de la seva filla. Totes dues han assegurat que la mare mai va saber què hi havia darrere d'aquells tractaments, sinó que pensava que la seva filla estava venent els medicaments que ja no faria servir perquè havia desistit d'intentar quedar-se embarassada.
Enviaments a Palma
A partir dels anuncis que publicava per vendre els tractaments, Inmaculada C. va rebre una trucada de Belén L., també acusada i directora d'una clínica de fertilitat a Palma. L'acusada ha explicat que van arribar a l'acord que ella li enviaria medicació gratuïta a canvi que la professional la recomanés a les seves pacients, a qui també va enviar fàrmacs que li van comprar. "Em donava les millors clientes, perquè no havia de fer publicitat ni res", ha explicat. En canvi, la directora del centre mèdic ha assegurat que només la va recomanar a les pacients que veia amb dificultats per pagar el tractament després de molts intents fallits.