Tribunals

Condemnen Dobrowolski a quatre anys i mig de presó per lesions però no per intent d’assassinat a Mainat

La justícia considera que l’acusada va trucar a urgències perquè es penedia dels fets

3 min
Angela Dobrowolski a la sala durant el primer dia del judici 
en què està acusada d’intent d’assassinat.

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha condemnat l'exdona del membre de La Trinca Josep Maria Mainat, Angela Dobrowolski, a quatre anys i mig de presó per provocar-li un coma a l'injectar-li insulina i causar-li una baixa sobtada del sucre en sang (una hipoglucèmica). Dobrowolski va ser jutjada per intent d'assassinat i, si bé la sentència constata que va voler matar Mainat, la justícia finalment la condemna per un delicte de lesions. El tribunal considera que es va penedir dels fets perquè va trucar a urgències uns 20 minuts després de posar-li les dues injeccions, havent comprovat amb un glucòmetre els efectes de les seves accions. Amb aquesta decisió, queda exempta de l'intent d'assassinat.

Els magistrats no tenen "cap dubte" que Dobrowolski va intentar assassinar Mainat injectant-li insulina, aprofitant que era a casa indefens. Abans, havia recopilat informació sobre aquesta substància, així com informes mèdics del seu ex. També constaten que les lesions van tenir lloc després d'una discussió en què ell la va advertir que l'endemà iniciaria els tràmits de divorci, la qual cosa li suposava perdre l'herència del seu patrimoni. Amb tot, els magistrats creuen que es va fer enrere i va intentar revertir el mal que havia intentat fer trucant als serveis d'emergències. Mainat va quedar en coma i va estar hospitalitzat fins l'endemà al matí, sense patir seqüeles.

Durant el judici, les acusacions van esgrimir que l'exparella de Mainat havia trucat al 112 per aconseguir una coartada i defensar que ella l'havia salvat. Els jutges creuen que aquesta hipòtesi “és plausible”, però afegeixen que també ho són d'altres, com ara que realment volia salvar-lo. Com que és una cosa que només pot saber la mateixa Dobrowolski, i tots els acusats tenen dret a mentir, els jutges s'han decantat per aplicar l'opció més favorable a la processada i concedir aquesta eximent.

Va actuar conscientment

Mainat ha rebut la sentència a l'Audiència de Barcelona acompanyat de la seva advocada, Olga Tubau. "Estic content que s'hagi reconegut que l'intent d'assassinat va existir. Ha quedat més que provat, la sentència ho deixa claríssim. El fet que no la condemnin a tretze anys sinó a quatre no em fa feliç ni no. És just d'acord amb la llei", ha dit. El productor televisiu també ha posat en dubte l'exempció del delicte d'intent d'assassinat per haver trucat a urgències. "El seu penediment només és al seu cap, no sé si se'n va penedir o si va trucar per salvar-se a si mateixa, per tenir una coartada", ha afegit en declaracions a RAC1.

El productor va arribar a afirmar que si condemnaven Dobrowolski seria el dia més trist de la seva vida, i ha replicat: "El que volia dir és que si condemnen la mare dels teus fills perquè ha intentat assassinar-te és un dia trist". Mainat també ha valorat que "la culpa de tot és de la droga" i de persones amb qui es va relacionar l'acusada. Segons ell, "li van girar el cervell, la van convertir en una altra persona que no tenia res a veure" amb qui era quan es van conèixer i enamorar.

De fet, la defensa va demanar un atenuant per drogoaddicció que rebaixés la seva condemna. Però els jutges creuen que no s'ha demostrat que aquella nit actués sota els efectes de cap droga. Tampoc veuen acreditat, com deia la defensa, que tingui cap trastorn mental que li impedís ser conscient del que feia.

Una part de l'acusació, perdonada

Mainat valorarà amb la seva advocada si recorre contra aquesta sentència. Per la seva banda, Dobrowolski ha arribat al tribunal en un vehicle dels Mossos que l'ha portada des de la presó de Brians 1, on la van traslladar uns dies abans del judici després que l'enxampessin intentant fugir de Wad-Ras.

Inicialment Dobrowolski s'enfrontava a una pena molt més alta, de 16 anys de presó, i també se l'acusava d'un delicte de revelació de secrets per accedir sense permís a l'ordinador i al correu de l'exparella. Durant el judici, però, Mainat va perdonar aquest segon delicte i, per tant, en retirava l'acusació. Això va fer rebaixar les peticions de condemna de 16 anys a 13.

stats