Justícia

Les denúncies per impagaments de lloguer amenacen amb col·lapsar els jutjats de Barcelona

El president de l'Audiència de Barcelona reclama reforçar la plantilla judicial

Un desnonament a Barcelona aquest any, en una imatge d'arxiu
29/06/2022
3 min

BarcelonaLa realitat dels jutjats de primera instància després de la pandèmia del coronavirus ha fet miques les previsions de la magistratura. Inicialment, tothom va pensar que la crisi econòmica derivada del confinament i les restriccions es traduiria en un augment als jutjats dels procediments per acomiadaments i per tancament de negocis. "Hi ha hagut un increment d'aquests assumptes però no com esperàvem", ha reconegut el president de l'Audiència de Barcelona, Antonio Recio. En canvi, on sí que s'han notat els efectes de la crisi per la pandèmia és als jutjats de primera instància de Barcelona, que han vist créixer el volum de denúncies a tramitar, sobretot per impagament dels lloguers.

Entre el 2019 i el 2021 aquest tipus de jutjats han atès 10.000 procediments més, fins a arribar als 69.291 l'any 2021. Tot i que no tots, segons Recio, la majoria deriven de "conflictes immobiliaris". "Hi haurà una demora en el temps de resposta", ha reconegut el president de l'Audiència de Barcelona. La sala de govern, amb el suport del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), va demanar reforçar temporalment aquests jutjats, però el ministeri de Justícia ho ha rebutjat per falta de pressupost. Recio creu que farien falta 17 jutjats nous a la demarcació de Barcelona, entre els de primera instància i els de primera instància i instrucció.

L'avís de l'Audiència per l'augment dels casos judicials per impagaments del lloguer se suma al que ja va fer la setmana passada el president del Tribunal Superior de Justícia, que alertava que la fi de la moratòria dels desnonaments establerta pel govern espanyol es podia traduir en 6.000 nous procediments d'expulsió de famílies de les seves llars a Catalunya. Finalment, l'executiu de Pedro Sánchez ha tornat a prorrogar la moratòria fins al 31 de desembre. Malgrat tot, durant el 2021 a Catalunya es van practicar 9.398 desnonaments, segons les últimes dades disponibles del CGPJ. Això vol dir que de mitjana cada dia 26 famílies van perdre la casa, la majoria per impagaments de lloguer. El primer trimestre d'aquest 2022 hi ha hagut 2.410 desnonaments, 1.684 dels quals a la demarcació de Barcelona.

Endarreriments a la via civil

El dels jutjats de primera instància no és l'únic reforç que considera convenient la sala de govern, que també demana crear vuit noves places a les seccions penals de l'Audiència de Barcelona, dues a les seccions civils i quatre jutjats penals nous a Barcelona. La tramitació d'un procediment civil a Barcelona dura uns dos anys de mitjana, però Recio alerta que sense jutges que reforcin les seccions i jutjats es poden arribar a allargar fins als tres o quatre anys.

Una altra jurisdicció que preocupa és la penal. L'impacte de les successives onades de la pandèmia ha obligat a suspendre desenes de judicis a Barcelona i això ha provocat que moltes causes encara estiguin pendents de jutjar-se. De fet, el temps d'espera s'ha triplicat: si fins ara l'Audiència de Barcelona marcava els judicis al calendari a dos o tres mesos vista, ara ja n'assenyala per a la primavera del 2023.

Recio ha apuntat que la solució no només passa per tenir més jutges per desdoblar les sales penals de l'Audiència de Barcelona i que puguin assumir més d'un judici. També necessiten espai. En aquest sentit, el president de l'organisme ha explicat que la conselleria de Justícia està buscant altres espais a la ciutat de Barcelona per poder celebrar macrojudicis. Actualment, l'únic espai disponible és l'auditori de la Ciutat de la Justícia, però, segons Recio, cada cop són més les causes voluminoses amb desenes d'imputats que arriben a judici i aquest espai es queda curt.

stats