Violència sexual

Investiguen un responsable d'una comunitat evangèlica de Terrassa per agressions sexuals a menors

També s'investiga un altre membre que presumptament va violar un denunciant quan encara era menor d'edat

Jutjats de Terrassa
20/02/2025
3 min

BarcelonaDos joves han denunciat un responsable i monitor d'una comunitat religiosa evangèlica de Terrassa, l'Església Samaria, per presumptament haver-los agredit sexualment quan eren menors. La denúncia que ha avançat El Periódico i a la qual ha tingut accés l'ARA també es dirigeix contra un altre membre de la mateixa comunitat religiosa, que presumptament els va agredir sexualment quan ell encara era menor d'edat.

El jutjat d'instrucció número 4 de la ciutat ja investiga el cas després d'acceptar la denúncia que ha presentat l'advocada Mònica Santiago, del despatx Vosseler Advocats. Els delictes que s'atribueixen al membre de la comunitat que era menor en aquell moment s'han derivat a la Fiscalia de Menors. Per ara s'investiga la denúncia d'aquests dos joves, que ara tenen 26 i 28 anys, si bé fonts del despatx indiquen que podria haver-hi més víctimes. De fet, la denúncia adverteix de la "gravíssima manipulació" de l'organització religiosa, que asseguren que s'aprofitava dels feligresos per lucrar-se econòmicament reclamant-los "imports exorbitats".

Segons assenyala la denúncia, el monitor, A.A.R., s'encarregava d'organitzar les actuacions artístiques de la comunitat religiosa, normalment amb els més joves, i s'aprofitava de la seva posició per portar menors a casa seva. Allà, presumptament els obligava a tenir relacions sexuals amb l'amenaça d'expulsar-los de la comunitat o d'acusar-los a ells si el delataven.

Manipulació constant i assetjament

Un dels denunciants ha explicat que va patir les agressions i l'assetjament sexual des del 2013, quan tenia 15 anys. En aquell moment no ho va dir a ningú per por que no el creguessin i tement ser expulsat de la congregació, a la qual pertanyia des que va néixer. La denúncia relata una "estratègia de manipulació constant" en què A.A.R. assetjava l'adolescent, presencialment i també per xarxes socials, una "persecució que va ser constant" durant anys.

L'any 2019, però, el jove ho va explicar a una de les responsables de l'Església Samaria, que també és filla del pastor de la comunitat. Li va ensenyar fotos i missatges sexuals que li havia enviat A.A.R., i ella va convocar una reunió a la qual també van assistir el monitor, un agent de policia vinculat a la direcció de la congregació i el denunciant.

Reconeixement de les agressions

Segons exposa la denúncia, a la reunió el monitor va reconèixer els abusos i l'assetjament sexual al jove, però li va demanar que no el denunciés "perquè la direcció de la comunitat no en sabia res i una denúncia podia posar l'Església Samaria en un problema". L'acusació també assenyala que l'agent "va ometre els fets a les autoritats i ha guardat silenci fins a l'actualitat" i que A.A.R. va continuar com a responsable i monitor de la congregació malgrat que l'equip directiu presumptament coneixia les agressions.

El segon denunciant tenia vuit anys quan, l'any 2008, presumptament va ser agredit sexualment i diverses vegades per part d'un altre menor que vivia a la congregació i que aleshores tenia 16 anys. Les agressions s'haurien produït a les mateixes instal·lacions de l'Església Samaria. Més endavant, quan ja tenia 15 anys, el jove es va sumar al grup d'actuacions artístiques de la comunitat, que encara dirigia A.A.R. i que presumptament el va tornar a agredir sexualment.

Arran de la publicació del cas, una altra comunitat evangèlica de Terrassa ha anunciat que demanarà exercir l'acusació popular a la causa. Es tracta de l'Església Evangèlica Unida, que ha condemnat els fets en un comunicat: "No representen la comunitat protestant de Terrassa. La nostra església sempre ha treballat per promoure els respecte, la justícia i la cura de les persones".

stats